Hlavní obsah

Umělá inteligence táhne. Hodnota OpenAI se přiblížila dvěma bilionům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Americká společnost OpenAI uzavřela novou obchodní dohodu, podle které se za pouhých deset měsíců hodnota podniku ztrojnásobila na astronomických 80 miliard dolarů, což odpovídá 1,89 bilionu korun. Start-up, který stojí za populárním chatbotem ChatGPT, se tak řadí mezi nejhodnotnější firmy svého druhu.

Foto: Florence Lo, Reuters

ChatGPT logo

Článek

OpenAI informace o nové obchodní dohodě oficiálně nekomentovala, listu New York Times (NYT) to ale potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje.

V rámci dohody mohou zaměstnanci této americké společnosti prodat své podíly investiční firmě Thrive Capital. Právě suma nabízená za podíly ukazuje, jak dramaticky v uplynulých měsících hodnota celého podniku vzrostla, upozornil NYT.

Podle agentury Bloomberg je hodnota firmy ještě vyšší, s ohledem na nabízené sumy za odprodej podílů má činit 86 miliard dolarů, tedy v přepočtu 2,03 bilionu korun.

Realistické video na pár kliků. OpenAI ukazuje nové dovednosti AI

Software

Přivítejte Soru

Zpráva o trojnásobném nárůstu hodnoty přichází jen krátce poté, co byla představena Sora – nový sytém od OpenAI, který dovede z pár vět díky umělé inteligenci (AI) vytvořit realistické video, které v podstatě nelze rozeznat od skutečnosti.

Sora je však zatím k dispozici pouze vybraným uživatelům, kteří ji mohou testovat. Podle tvůrců dokáže nový systém AI vytvořit videa o délce až 60 sekund s vysoce detailními scénami, složitým pohybem kamery a mnoha postavami s živými emocemi.

„Krásné zasněžené Tokio je plné života. Kamera se pohybuje rušnou ulicí města a sleduje několik lidí, kteří si užívají krásné zasněžené počasí a nakupují v okolních stáncích. Nádherné okvětní lístky sakury létají větrem spolu se sněhovými vločkami,“ prezentovali tvůrci nové schopnosti umělé inteligence na síti X.

Video vytvořené umělou inteligencí Sora od OpenAIVideo: archív tvůrců

Co umí ChatGPT?

Umělá inteligence se dostala v posledním roce do středu pozornosti především s rozvojem ChatGPT, za kterým stojí právě OpenAI. Tento systém dokáže s využitím umělé inteligence generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4, která je schopná přesnější a užitečnější odpovědi, mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 473 Kč. Součástí předplatného je také generátor obrázků DALL·E.

Start-up OpenAI financuje společnost Microsoft.

Čína nasadila zběsilé tempo, stává se velmocí umělé inteligence

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám