Hlavní obsah

Umělá inteligence dostala přednost před lidmi. IBM zruší tisíce míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Budoucnost umělé inteligence (AI) je evidentně růžová, zato u lidí se blýská na horší časy. Dokládá to razantní rozhodnutí americké technologické společnosti IBM, která ukončila nábor na pozice, jež mohou být nahrazeny AI. Podle odhadů ředitele firmy Arvinda Krishny bude moci umělá inteligence nahradit až třetinu ze 26 000 pracovních míst ve firmě, které nejsou v přímém kontaktu se zákazníkem.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mezi tyto pozice patří například pracovní místa v personálním oddělení a v administrativě. Krishna v rozhovoru s agenturou Bloomberg uvedl, že právě tyto pozice budou pozastaveny, nebo bude alespoň zpomalen nábor nových zaměstnanců.

Vedení podniku očekává, že až 30 % těchto pozic bude nahrazeno umělou inteligencí a automatizací v průběhu pěti let. To by pro IBM znamenalo zrušení 7800 pracovních míst.

Krishna předpovídá, že jednodušší úkoly – jako například poskytování potvrzení o zaměstnání nebo přesouvání zaměstnanců mezi odděleními – budou plně zautomatizovány. Nicméně některé funkce v personálním oddělení, jako je hodnocení složení pracovní síly a produktivity, se podle něj nebudou během příštích deseti let nahrazovat.

Označil umělou inteligenci za myslící bytost. Dostal padáka

Internet a PC

Navzdory oznámení plánů na propouštění až 5000 zaměstnanců začátkem tohoto roku Krishna tvrdí, že celkový počet zaměstnanců IBM roste. V prvním čtvrtletí firma najala zhruba 7000 nových zaměstnanců.

AI může nahradit 300 milionů zaměstnanců

Podle nedávné zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. Umělá inteligence by mohla vést k tvorbě nových pracovních míst a zvýšení produktivity v různých odvětvích.

Mathias Döpfner, generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer, již dříve uvedl, že systémy jako ChatGPT by mohly nahradit kupříkladu novináře. „ChatGPT například umožňuje lidem s průměrným písemným projevem vytvářet eseje a články. Novináři tak budou čelit větší konkurenci,“ uvedl pro BBC ekonom Carl Benedikt Frey působící na Oxfordské univerzitě.

Také někteří umělci a programátoři vyjadřují obavy o své pracovní vyhlídky v souvislosti s umělou inteligencí. Nicméně umělá inteligence může také vytvářet nové příležitosti a pracovní pozice v oblastech, kde je potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Umělá inteligence může nahradit 300 milionů zaměstnanců, předpovídá Goldman Sachs

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám