Hlavní obsah

Prázdninové ráje se chystají na deltu. A zpřísňují podmínky

Právo, ave, brw, ivi

Oblíbené dovolenkové země se v očekávání prázdninové migrace obávají zavlečení agresivnější mutace delta. Mnohé proto zpřísňují podmínky vstupu na svá území.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Chorvatsko se s prvním prázdninovým týdnem chystá na nával turistů a kolapsy v dopravě. Jen za prvních šest měsíců letošního roku zemi navštívilo 2,6 milionu turistů s délkou pobytu kolem 11,8 noci, což je nárůst o 54 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2020, uvedlo chorvatské ministerstvo cestovního ruchu a sportu.

O víkendu se čekají dlouhé kolony na příjezdu, protože ke zdržení při kontrolách přibudou i davy turistů z Německa, kde v části země začínají školní prázdniny.

Vakcína J&J je dlouhodobě účinná vůči deltě, oznámil výrobce

Zahraniční

Přestože covidové statistiky v prázdninové destinaci nejsou nijak dramatické – podle agentury HINA Chorvatsko hlásí za 24 hodin 92 nových nákaz a tři úmrtí s covidem –, Záhřeb i s ohledem na šířící se mutaci delta nově požaduje celoevropské covidové pasy (certifikáty o bezinfekčnosti) i od cestujících z Česka, kteří dosud mohli do země cestovat jen s osobními doklady.

Se zavedením covid pasů ale země chystá i určité úlevy, například zrušení povinnosti nosit ústenky na akcích, kam budou mít přístup pouze lidé s platným covid pasem, řekl v pátek chorvatský ministr vnitra Davor Božinovič.

Řecko přitvrdilo ohledně ostrovů

Podobně jako Chorvatsko se chce pojistit před negativním epidemiologickým vývojem také turisty vyhledávané Řecko. Cestující na řecké ostrovy budou muset od pondělka předložit některý z následujících dokladů: potvrzení o uzavřeném očkování proti koronaviru nebo doklad o prodělání covidu-19 anebo negativní PCR test provedený do 72 hodin od odletu či negativní antigenní test provedený 48 hodin před cestou.

Účinnost vakcíny proti deltě s vyšším věkem klesá, ukazují data z Británie

Koronavirus

Oznámilo to včera podle deníku Kathimerini po konzultací s resortem zdravotnictví řecké ministerstvo civilní ochrany s tím, že před zpáteční cestou doporučuje cestujícím starším 12 let povedení antigenního testu, třeba formou autotestu.

Řecko ve čtvrtek ohlásilo za uplynulých 24 hodin 761 nových nákaz a čtyři oběti koronaviru. Na JIP je nyní 189 zaintubovaných pacientů.

SR: očkování, nebo karanténa

Vůči nenaočkovaným kvůli deltě zpřísní také Slovensko. Počínaje 9. červencem budou muset až na výjimky (do 9. srpna jde o děti od 12 do 18 let) na pět dní do karantény, kterou budou muset ukončit PCR testem. Za naočkované budou považováni ti, kteří absolvovali vakcinaci druhou dávkou nejméně před

14 dny. Nenaočkování občané a cizinci se při příjezdu na Slovensko také musí zaregistrovat do systému eHranice. Dosud cestujícím z Česka stačil při vstupu do SR negativní test.

Slovensko od pondělí zpřísní kontroly na hranicích

Koronavirus

Co je Covid pas

  • není to cestovní doklad
  • potvrzuje, že jeho držitel je naočkován proti covidu-19 nebo má čerstvě negativní test, eventuálně že onemocnění prodělal (má test na protilátky)
  • dokument uznávají všechny  stá­ty EU plus Švýcarsko, Island, Norsko a Lichtenštejnsko
  • je zdarma, stáhnout nebo opatřit si papírovou kopii unikátního QR kódu mohou všichni občané zemí EU a cizinci s povolením pobytu v Unii
  • QR kód obsahuje digitální podpis zařízení, které osvědčení o prodělání covidu, naočkování nebo absolvování PCR testu jednotlivci vydalo
  • neexistuje databáze jednotlivých kódů, napříč zeměmi EU je ale ověřitelná pravost zmíněného digitálního podpisu, který každý kód obsahuje

Reklama

Výběr článků

Načítám