Hlavní obsah

Apple pohřbil projekt vlastního auta, vývoj trval 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Titan, na kterém měla společnost Apple pracovat zhruba 10 let, zřejmě dostal definitivní stopku. Část techniků z projektu se bude věnovat technologii umělé inteligence.

Foto: Apple

Ukázka projektu Apple Titan

Článek

Během uplynulých let se objevila celá řada spekulací o vývoji automobilu společnosti Apple, který měl vznikat pod označením projekt Titan. Podle informací, které přinesla agentura Bloomberg, ale technologický gigant projekt po desetiletém vývoji definitivně zastavil.

Práce na čistě elektrickém autonomním automobilu s logem nakousnutého jablka měly odstartovat v roce 2014. Během následujících let se kolem projektu objevila řada zajímavých informací, včetně údajné spolupráce společnosti Apple s automobilkami Hyundai a Toyota.

Apple nevzdává boj o autonomní auto, přetahuje klíčové lidi

AutoMoto

Projekt měl podle původních informací vytvořit konkurenta pro samořídící vozy, jaké provozuje například společnost Waymo. Postupně se však měl pozvolna měnit spíše na konkurenta modelů automobilky Tesla. Vůz se údajně dostal až do fáze testování prototypů na silnicích, ale začátkem roku měla přijít první osekávání projektu.

V úterý 27. února pak měli Jeff Williams (provozní ředitel Apple) a Kevin Lynch (viceprezident projektu Titan) oznámit týmu více než 2000 zaměstnanců, že Titan končí.

Podle Bloombergu se mělo jednat o překvapivé rozhodnutí pro většinu z lidí, kteří se na projektu podíleli. Vývoj trval 10 let a vůz se měl dostat na trh původně v roce 2026, následně v roce 2028. Do projektu mělo být investováno přes 10 miliard dolarů.

Z více než 2000 zaměstnanců by část měla být převedena do jiných divizí společnosti Apple, včetně divize vyvíjející technologii umělé inteligence a strojového učení, což jsou pro budoucnost společnosti velmi důležitá odvětví. Část zaměstnanců ale čeká propuštění.

Apple odstartoval novou kapitolu. Brýle Vision Pro jsou venku

Hardware

Nové iPhony 15 zabraly, Apple zvýšil zisk i tržby

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám