Hlavní obsah

Pákistán po třech týdnech obnovil přístup na síť TikTok

Islámábád

Pákistán ve čtvrtek po třech týdnech obnovil přístup na sociální síť TikTok ze svého území. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na místní regulační úřad. Používání sítě na začátku března pozastavil nejvyšší soud, a to kvůli stížnosti, že na této sociální síti uživatelé šíří hanlivá a urážlivá videa.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Soud svůj zákaz odvolal po intervenci regulačního úřadu. Ten se spojil s čínským provozovatelem sítě, od kterého dostal příslib přísnějšího moderování obsahu. V budoucnu by tak provozovatel měl urážlivá videa ze sítě odstranit.

TikTok si v Pákistánu stáhlo až 39 milionů lidí, síť se zaměřuje hlavně na mladší uživatele. Šíření urážlivých videí může mít dopad i na veřejný pořádek – například v březnu policie informovala o potyčce v provincii Sindh mezi příslušníky dvou místních kmenů, při které bylo vážně zraněno 16 lidí. Svár vyvolaly urážlivé příspěvky, které mezi sebou šířili na TikToku mladší příslušníci skupin.

TikTok úřady v Pákistánu zakázaly i v loňském roce, tehdy kvůli obsahu, který byl v rozporu s morálkou. Zákaz byl po deseti dnech zrušen po příslibu provozovatele, že podobné příspěvky bude mazat.

TikToku roste konkurence v Hongkongu. A investoři šílí

Software

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám