Hlavní obsah

WPS Office či WeChat Pay. Osm čínských aplikací potkal stejný osud jako TikTok

Washington

Americký prezident Donald Trump podepsal vládní nařízení zakazující transakce s osmi čínskými softwarovými aplikacemi, včetně čínské Alipay patřící Ant Group. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vysokého představitele vlády. Trumpovo rozhodnutí tak dále zvyšuje napětí mezi Washingtonem a Pekingem předtím, než se tento měsíc ujme funkce nově zvolený prezident Joe Biden.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nařízení dává za úkol ministerstvu obchodu, aby definovalo, jaké transakce budou zakázány. To má nyní 45 dní, aby tak učinilo. Podle úředníka však plánuje rozhodnout o zakázaných transakcích do 20. ledna, kdy Trump opouští úřad. Kromě Alipay se zaměřuje mimo jiné i na QQ Wallet a WeChat firmy Tencent.

Cílem tohoto kroku je potlačit hrozbu, kterou pro Američany čínské softwarové aplikace představují, uvedl úředník. Upozornil, že aplikace mají širokou uživatelskou základnu a přístup k citlivým údajům.

Dovolte odstranit WeChat z obchodů, žádá americká vláda soud

Software

Ministr obchodu Wilbur Ross v prohlášení uvedl, že podporuje Trumpův závazek ochránit soukromí a bezpečnost Američanů před hrozbami, které představuje čínská komunistická strana. Nařízení se týká aplikací Alipay, CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay a WPS Office.

Podle dalšího zdroje je nařízení podobné dřívější akci Trumpa vůči čínským aplikacím WeChat a TikTok. Americké ministerstvo obchodu v září vydalo nařízení, že z důvodu národní bezpečnosti musí být aplikace WeChat stažena z amerických obchodů. Soud však krátce nato vydal předběžné opatření, které rozhodnutí zablokovalo. Také v tomto případě hrozí, že případný zákaz transakcí se dostane k soudu.

Alipay, stejně jako platformu WeChat firmy Tencent, využívají primárně občané Číny s účty v čínských jüanech. Většina spojení s USA souvisí s obchodníky, kteří přijímají platby od čínských turistů a podnikatelů v zemi.

Peking to vzal zostra, vmžiku zakázal 105 mobilních aplikací. Je mezi nimi TripAdvisor

Software

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám