Hlavní obsah

Obsah tvořený umělou inteligencí bude označen, požaduje EK

Brusel

Velké internetové platformy by měly začít označovat obsah tvořený umělou inteligencí (AI), aby uživatelé na první pohled poznali, že nejde o lidské dílo. Vyzvala je k tomu Evropská komise (EK), která si od tohoto kroku slibuje, že se jí podaří omezit šíření dezinformací. Informovala o tom v pondělí místopředsedkyně Komise Věra Jourová před jednáním se zástupci desítek internetových firem.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo ChatGPT

Článek

O tom, že je potřeba zkrotit umělou inteligenci jasnými pravidly, informovala Evropská unie (EU) již minulý týden. Unie sice už pracuje na komplexním regulačním systému pro oblast AI, ale ten bude nejprve muset projít legislativním procesem, což může trvat klidně další tři roky.

Proto by měl být na našem kontinentu ještě předtím zaveden soubor pravidel, k jehož dodržování by se velké firmy dobrovolně zavázaly.

Chtějí zkrotit umělou inteligenci. EU a USA požadují zavedení pravidel

Software

Podobně to už nyní funguje v případě unijního kodexu pro boj proti dezinformacím, jak připomněla agentura Reuters. K tomuto kodexu se připojily v minulosti firmy jako Google, Microsoft, majitel Facebooku Meta, TikTok či český Seznam.

„Signatáři, kteří provozují služby s potenciálem šířit dezinformace vytvářené AI, by měli zavést technologie umožňující rozpoznávat takový obsah a jasně ho pro uživatele označovat,“ komentovala vytvoření nového kodexu pro umělou inteligenci Jourová.

Ta zároveň zdůraznila, že s komisařem pro jednotný trh Thierrym Bretonem bude po velkých internetových platformách požadovat, aby novému požadavku vyhověly ihned.

Na pravidla tlačí také USA

Tlak ze strany EU – a zároveň i USA – přichází v době, kdy se množí obavy z toho, že by se umělá inteligence mohla vymknout kontrole. Server BBC v úterý informoval, že desítky akademiků, expertů a podnikatelů podepsaly prohlášení, ve kterém požadují „zmírnění rizika vyhynutí v důsledku umělé inteligence“.

Problematika umělé inteligence byla jedním z hlavních témat na zasedání evropsko-americké Rady pro obchod a technologie (TTC) ve Švédsku v minulém týdnu. Obě mocnosti totiž následně vydaly společné prohlášení: „EU a USA sdílejí společný názor, že technologie v oblasti umělé inteligence přinášejí velké příležitosti, ale představují rovněž rizika pro naši společnost.“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken následně doplnil, že diskuze o umělé inteligenci byla s evropskými kolegy „intenzivní a produktivní“. „USA a EU by měly sehrát důležitou roli při vytváření dobrovolného souboru pravidel pro AI, který by následně mohly využít i další země s podobným smýšlením,“ prohlásil Blinken.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Boom umělé inteligence provází rozvoj služeb proti deepfake

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám