Hlavní obsah

Windows 10 ještě neřekly poslední slovo, Microsoft přidal nová vylepšení

V posledních měsících na sebe strhává veškerou pozornost nový operační systém Windows 11, Microsoft ale ještě rozhodně nezanevřel ani na starší desítky. Mezi uživatele začal americký softwarový gigant distribuovat velkou aktualizaci zvanou November 2021 Update (21H2), tedy listopadový update.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

November 2021 Update vychází pro Windows 10 jako tradiční velká podzimní aktualizace, americký softwarový gigant totiž pro desítky vydává velký update s vylepšeními vždy dvakrát do roku – na podzim a na jaře.

Vzhledem k tomu, že pozornost vývojářů byla ubírána v minulých měsících především směrem k Windows 11, nových vylepšení je v listopadové aktualizaci poskrovnu. V podstatě jedním z nejvýraznějších vylepšení je podpora GPU akcelerace v rámci Windows Subsystem for Linux a Azure IoT Edge for Linux.

Microsoft odhalil novou verzi Windows 11. Chce konkurovat Googlu

Software

Jedním z dalších vylepšení je přidání podpory standardu WPA3 H2E pro WiFi. Z výraznějších novinek je vhodné vyzdvihnout také snadnější nastavení Windows Hello pro podnikové uživatele na více počítačích najednou prostřednictvím funkce cloud trust.

Jak je z řádků výše patrné, hlavní změny se udály na technické stránce systému, běžní uživatelé je tedy na první pohled ani nepostřehnou.

Stahovat November 2021 Update je možné prostřednictvím služby Windows Update. Doplňme, že americký softwarový gigant šíří aktualizaci mezi uživatele postupně, na některých strojích se tedy může objevit i s několikatýdenním zpožděním.

Foto: mif, Novinky

Ukázka systému Windows 10

Lákadla Windows 11

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě půjde o živá okna, ve kterých se budou zobrazovat důležité informace, o něž uživatel bude stát. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna bude moci uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Zástupci podniku zdůraznili, že celý systém byl navržen tak, aby práce byla svižnější a příjemnější. Kromě upravené nabídky Start je to vidět například i na aktualizacích, které by měly být zhruba o polovinu menší než v případě Windows 10. Všechna vylepšení by se tak postupně k uživatelům měla dostat rychleji.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám