Hlavní obsah

Mapy.cz nově zobrazují smrtku. Upozorní na místa častých nehod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči využívající navigaci Mapy.cz mohou využívat novou bezpečnostní vychytávku, kterou společnost Seznam.cz představila ve čtvrtek. Přímo v mobilní aplikaci se jim na jejich trase budou zobrazovat místa nejčastějších nehod. Díky tomu budou vědět, kdy sundat nohu z plynu.

Foto: Mapy.cz

Takto vypadá upozornění v aplikaci Mapy.cz na úsek častých dopravních nehod.

Článek

Funguje to navíc velmi chytře. Veškerá data, která se do aplikace Mapy.cz automaticky posílají z Portálu nehod, zohledňují nejen počet událostí, ale také jejich závažnost. Řidičům se tak skutečně zobrazují pouze ty, které pro ně mohou být potenciálně nebezpečné.

Tvůrci se tedy snaží nezahlcovat uživatele mnoha upozorněními. Kromě vyskakujícího okna se na trase zobrazuje také ikona s logem smrtky, jak je vidět na úvodním snímku tohoto článku.

„Snažíme se informovat pouze o těch místech, kde dává smysl sundat nohu z plynu. Méně nebezpečná místa tak mohou zůstat bez upozornění,“ prohlásil Jakub Faifer, produktový manažer služby Mapy.cz.

Nové letecké snímky na Mapy.cz ukazují, jak přírodní živly a člověk měnili Moravu

Internet a PC

Jako první v Česku

Mapy.cz jsou první a zatím jedinou navigací, která taková upozornění řidičům nabízí. Využívat tuto bezpečnostní vychytávku mohou lidé v rámci mobilních aplikací na platformách s operačními systémy Android a iOS.

Zobrazit si kompletní přehled nejčastějších nehod je možné také na webu, stačí do vyhledávacího pole na portálu Mapy.cz zadat spojení „Úseky častých dopravních nehod“.

Foto: Mapy.cz

Riziková místa je možné zobrazit i na webu.

Portál nehod zobrazuje v současnosti více jak 750 míst častých dopravních nehod. Cílí nejen na motoristy, ale také státní správu a samosprávu, kterou motivuje k jejich řešení.

„Ročně na českých silnicích umírají stovky lidí a vznikají škody za desítky miliard korun. Stav českých silnic není ideální, proto jsem velmi rád, že vedle našeho úsilí o nápravu konkrétních rizikových míst můžeme nabídnout jednoduchý nástroj i motoristům, který jim pomůže předcházet potenciálně nebezpečným situacím na silnici,“ prohlásil Jan Matoušek, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů, která přispěla ke vzniku Portálu nehod.

Seznam.cz spolupracuje s Portálem nehod již od loňského roku, kdy tento webový projekt začal využívat mapové podklady české internetové jedničky pro zobrazování míst nečastějších nehod.

Seznam.cz Kalendář se oblékl do tmavých odstínů

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám