Hlavní obsah

Konkurence Twitteru dostává jasnější obrysy. Matce Facebooku unikly náhledy designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Facebook a Instagram jsou evidentně společnosti Meta Plaforms málo. Americký podnik tak již několik měsíců údajně pracuje na vlastní konkurenci pro Twitter, tedy na nové sociální síti se zaměřením na textové příspěvky. Podoby toho, jak by mohla vypadat, nyní unikly na internet.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy Meta.

Článek

Mluvčí společnosti Meta již letos v březnu serveru CNN potvrdil, že se v rámci interní diskuse zabývají možností nové „decentralizované platformy, kde by lidé mohli sdílet textové zprávy“. Konkrétnější však tehdy být nechtěl.

„Věříme, že je zde příležitost pro oddělený prostor, kde tvůrci a veřejné osoby mohou sdílet aktuální informace o svých zájmech,“ uvedl tehdy mluvčí společnosti.

Podle všeho jsou ale práce na novince v plném proudu. Screenshoty připravované sítě kolují po různých sociálních sítích pod názvem Project 92, jak uvedl server GSM Arena. Právě tak se jmenuje i pracovní tým, který na konkurenci Twitteru pracuje a který má údajně vést šéf Instagramu Adam Mosseri.

Meta zvažuje spustit vlastní Twitter

Internet a PC

Díky tomu se potvrzují dřívější spekulace, že nová síť by měla být skutečně obdobou Twitteru. Na uniklých snímcích rozhraní na mobilních telefonech je patrný důraz na samotné zprávy, které se zobrazují v nikdy nekončícím feedu, můžete tedy podobně jako u Facebooku neustále posouvat obrazovku a dostávat přísun dalších a dalších zpráv.

Oproti současným sítím Facebook a Instagram má nová platforma svým konceptem připomínat spíše Reddit nebo Discord, kde lidé mohou tvořit nové servery a komunity s vlastními pravidly.

Decentralizovaná platforma by podle CNN mohla také umožnit třetím stranám vytvářet vlastní aplikace a nové funkce nad rámec toho, co do sítě zabuduje Meta.

Musk má přesně opačné plány

Plán na novou sociální síť přichází v době, kdy se objevují spekulace o tom, že Twitter se má naopak dramaticky proměnit a má dostat hromadu nových funkcí, kterými se více přiblíží Facebooku. Alespoň taková je vize nového majitele Twitteru Elona Muska.

Právě Musk minulý měsíc představil nové i chystané funkce Twitteru – posílání šifrovaných zpráv, ale i možnost hovorů a videohovorů mezi jednotlivými uživateli.

Tajemná aplikace X

Agentura Bloomberg již dříve upozornila, že Twitter už jako společnost neexistuje. Sociální síť se spojila s nově vytvořenou firmou X Corp. Tato změna vyvolala řadu spekulací o tom, co se bude se sociální sítí dít a co její majitel Elon Musk plánuje.

Musk naznačil, že koupě Twitteru měla sloužit jako „akcelerátor“ pro vytvoření aplikace X, což je projekt, který popisuje jako „aplikaci všeho“. Musk představil písmeno X na svém twitterovém účtu bez dalších podrobností, což jen dále rozvířilo debatu o budoucnosti Twitteru.

Musk také vlastní doménu „X.com“, což je název společnosti pro online platby, kterou dříve založil a která se nakonec spojila s firmou PayPal.

Musk dříve prohlásil, že aplikace X bude podobná čínskému WeChatu. To je multifunkční aplikace vlastněná společností Tencent Holdings, která umožňuje uživatelům platby, rezervace vstupenek na akce a zasílání zpráv.

Není ale jasné, jak by taková aplikace zapadla do rozrůstajícího se impéria Muskových společností – od výrobce elektromobilů Tesla až po firmu SpaceX, která se zaměřuje na vývoj raket pro lety na Měsíc a na Mars.

Čím nahradit Instagram, Facebook či Twitter? Tohle jsou nejlepší alternativy

Testy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám