Hlavní obsah

Firefox zobrazí webové stránky, i když už neexistují

Novinky, ort

Internetový prohlížeč Firefox by se měl již brzy dočkat zajímavého vylepšení. Vývojáři totiž v současné době testují novou funkci, díky níž dokáže tento browser zobrazit také webové stránky, které již neexistují.

Foto: Mozilla.cz

Ukázka testovací verze doplňku Wayback Machine

Článek

Nová funkce se jmenuje No More 404s, tedy v překladu Už žádné 404ky. Právě tímto číselným kódem se označují chyby v načítání v jednotlivých webů, pokud již daný server stránku nenabízí – pokud tedy neexistuje.

„V tuto chvíli je doplněk velmi jednoduchý a jeho fungování se projeví pouze ve chvíli, kdy klepnete na odkaz, který vás zavede na neexistující stránku. V ten moment server vrátí chybu 404 a Firefox se pokusí stránku dohledat v internetovém archivu Wayback Machine,“ uvedl Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Právě zmiňovaná služba Wayback Machine archivuje různé podoby webových stránek v průběhu času. Především u menších webů se nicméně může stát, že daná stránka v databázi služby nebude a tím pádem nebude fungovat ani nový doplněk.

Pro populární stránky nicméně zpravidla zobrazení funguje. „Doplněk najde jejich archivovanou verzi a nabídne vám její zobrazení,“ konstatoval Stanke.

Pouze v testovací verzi

Nová funkce však zatím není k dispozici ve finální verzi Firefoxu, ale pouze v programu zvaném Test Pilot. V něm si po registraci uživatelé mohou vyzkoušet novinky určené pro prohlížeč s logem ohnivé lišky ještě dříve, než oficiálně vyjdou.

Více se o programu Test Pilot dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Kdy by se doplněk Wayback Machine mohl objevit ve finální verzi, zatím není jasné. Sluší se nicméně podotknout, že zmiňovanou službu mohou uživatelé využít přímo na stránkách archive.org. Do vyhledávače stačí zadat požadovanou internetovou stránku a ve vyhledávání následně zvolit datum, ze kterého má záloha pocházet. V mnoha případech je totiž pro jeden konkrétní web k dispozici klidně i několik tisíc různě starých verzí.

Foto: archive.org

Internetová služba Wayback Machine

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám