Hlavní obsah

Firefox se změní k nepoznání, dostane hromadu vylepšení

Novinky, ort

Webový prohlížeč Firefox čeká v nadcházejících měsících radikální proměna. Jeho tvůrci ze společnosti Mozilla jej totiž chtějí zásadně vylepšit, díky čemuž by se měl tento internetový browser změnit k nepoznání. Schválen už je i plán vývoje.

Foto: archív tvůrců

Aktuálně nejnovější Firefox 47

Článek

Tvůrci se chtějí zaměřit na tři hlavní oblasti, na spolehlivost, použitelnost a na ucelenost funkcí. „Firefox se kromě jiného zaměří právě na tyto oblasti, aby získal zpět část ztracených uživatelů i zaujal nové,“ uvedl Michal Stanke ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj se prvních vylepšení uživatelé dočkají už ve Firefoxu 48, tedy hned v dalším vydání tohoto internetového prohlížeče. Dočkáme se vydání dlouho odkládané architektury Electrolysis, tedy upraveného jádra, díky kterému by měl být browser daleko rychlejší než doposud.

Firefox 48 by měl spatřit světlo světa hned zkraje srpna. Proces nasazování jádra Electrolysis však bude postupný, finální verze se tak uživatelé dočkají až ve verzi 51, tedy v průběhu ledna příštího roku.

Konec starých doplňků

Další oblastí, na kterou se Mozilla zaměří, budou doplňky. Slibuje podporu tzv. WebExtensions, které jsou již nyní dostupné pro konkurenční prohlížeče, například pro Operu či Chrome. Již existující rozšíření pro konkurenční prohlížeče tedy budou nově fungovat i ve Firefoxu.

„Mozilla se také zaměří na větší viditelnost doplňků pro uživatele a jejich následnou jednodušší instalaci,“ konstatoval Stanke.

Změny čekají i vzhled

Všechny doposud zmiňované změny nejsou pro běžné uživatele na první pohled viditelné, tvůrci nicméně počítají s tím, že se změní také vzhled. „Ještě uvidíme, jak přesně bude vypadat, nebo jaké aplikace Mozilla ukáže,“ uzavřel Stanke.

Už dříve se tvůrci nicméně nechali slyšet, že pracují na nové funkci zvané kontejnery. Ty by měly oddělit například osobní a pracovní prohlížené weby. Současná pracovní verze počítá se čtyřmi různými kontejnery – pro osobní prohlížení, pracovní, bankovnictví a nákupy. [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Ukázka čtyř různých typů kontejnerů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám