Hlavní obsah

Dva klíčové výbory EP podpořily konečné znění aktu o umělé inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva klíčové výbory Evropského parlamentu v úterý podpořily konečné znění aktu o umělé inteligenci. Akt musí ještě formálně schválit plénum Evropského parlamentu, stane se tak nejspíš na dubnové schůzi. Konečné formální potvrzení musí přijít i od členských států.

Foto: ChatGPT / DALL-E, Novinky

Na tomto snímku se umělá inteligence stylizovala do role člověka, který je obklopen knihami. Ilustrační foto

Článek

Jak uvedlo nedávno belgické předsednictví, cílem normy je zajistit, aby bylo používání umělé inteligence bezpečné a v souladu se základními právy EU. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy i mimo Evropskou unii.

Norma spočívá v klasifikaci technologií podle způsobu využití a zavedení různých úrovní omezení podle toho, jaké s sebou nesou riziko. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů by zase podléhaly silné regulaci.

Žádný social scoring. Umělá inteligence dostane v EU jasná pravidla

Internet a PC

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU dosáhli dohody na podobě unijních pravidel loni na začátku prosince po mnohahodinových jednáních.

Jak uvedla agentura Reuters, pravidla by měla vstoupit v platnost nejspíš ještě před létem. Akt by měl začít být uplatňován dva roky po svém vstupu v platnost, s výjimkou některých zvláštních ustanovení, která začnou platit dříve.

Chránit základní práva i demokracii

„Cílem aktu je chránit základní práva, demokracii, právní stát a udržitelné životní prostředí před vysoce rizikovou umělou inteligencí. Zároveň si klade za cíl podpořit inovace a udělat z Evropy lídra v oblasti umělé inteligence,“ uvedl ve svém nejnovějším prohlášení Evropský parlament.

Místopředseda české vlády Ivan Bartoš minulý týden v rozhovoru s ČTK ocenil, že Evropský parlament do normy přidal více opatření souvisejících s ochranou lidských práv.

„Jsou tam vyjmenovaná další užití, která jsou z našeho pohledu i z mého pirátského pohledu nežádoucí, například vytahování obličejů ze záznamů CCTV kamer,“ uvedl Bartoš, který výslednou normu označil za „vyvážený kompromis“.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Německo, Francie a Itálie dospěly k dohodě ohledně způsobu regulace AI

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám