Hlavní obsah

Kanadský pivovar uvařil pivo podle receptu od chatovacího robota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevšední postup k uvaření piva využil pivovar Whistle Buoy Brewing sídlící ve městě Victoria na kanadském ostrově Vancouver Island. Recept si částečně nechal vytvořit chatovacím robotem ChatGPT od společnosti OpenAI, který funguje na bázi umělé inteligence. Reakce zákazníků jsou převážně pozitivní, píše server CBC.ca.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Využíváním technologie ChatGPT se kanadský pivovar netají. V minulosti si od něj podle zmíněného serveru CBC.ca nechal sepsat například popisky některých produktů či příspěvky na sociálních sítích.

„V jednu chvíli nás napadlo požádat ho o recept na výrobu piva. Byli jsme zvědaví, co se stane,“ svěřil se jeden ze zástupců pivovaru Isaiah Archer a dodal, že si společně s kolegy řekli o recept pro „nadýchaný tropical hazy pale ale“ (pivo kvašené svrchními kvasinkami, pozn. redakce).

Výsledkem je pivo s názvem Robo Beer, které je v pivovaru k dostání od pátku.

Jak ale Archer uvedl, recept od ChatGPT nebyl dokonalý a potřeboval trochu doladit. Chatovací robot jim podle jeho slov poskytl recept pro domácí várku, a když jej upravili pro potřeby pivovaru, nedával stoprocentně smysl. „Lidský zásah byl nezbytný,“ přiznal Kanaďan.

A jak pivo uvařené s přispěním umělé inteligence chutná? „Neříkáme, že je dobré, nebo špatné. Chutná ale solidně,“ říká Archer s tím, že se při uvedení piva setkali ze strany zákazníků převážně s pozitivními reakcemi.

Technologie ChatGPT s pomocí umělé inteligence vytváří texty podle jednoduchých pokynů. Na základě obrovského množství dat se podobně jako člověk učí, jak odpovídat na výzvy uživatelů. Vedle produkce esejů, receptů či sofistikovanějšího vyhledávání dokáže pomoci například i při programování.

Anketa

Ochutnali byste pivo uvařené podle receptu umělé inteligence?
Ano, rád ochutnávám nové chutě piv.
84,2 %
Ne, nerad experimentuji, s pivem obzvlášť.
7,7 %
Ne, jsem zásadně proti myšlence umělé inteligence.
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 336 čtenářů.

KVÍZ: Koktejly a jejich ingredience. Znáte je dobře?

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pivovary, Minipivovary

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám