Hlavní obsah

Brusel vyšetřuje praktiky na trhu s čipy pro AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) zahájila předběžné vyšetřování údajného porušování pravidel hospodářské soutěže na trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI), kterému dominuje americká společnost Nvidia. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Foto: Lim Huey Teng, Reuters

Počítačové čipy (ilustrační foto)

Článek

Komise podle zdrojů neformálně shromažďuje informace o možných škodlivých praktikách, aby zjistila, zda je zapotřebí podniknout oficiální kroky.

Tento postup nemusí vyústit ve formální vyšetřování a uvalení pokut, upozorňuje Bloomberg. Evropská komise může v případě porušování antimonopolních pravidel vyměřit firmám pokutu až deset procent z jejich celosvětových tržeb.

Podobně jako Evropská komise nyní postupují také francouzské úřady, které se podle informovaných zdrojů dotazují hráčů na trhu na klíčovou roli firmy Nvidia v oblasti čipů pro umělou inteligenci, na její cenovou politiku, na nedostatek čipů a na jeho dopad na ceny.

Francouzský antimonopolní úřad již dříve oznámil, že provedl neohlášené kontroly v kancelářích firmy Nvidia kvůli podezření na praktiky poškozující hospodářskou soutěž.

Umělá inteligence práci lidí zcela nepřevezme. Většinou

Software

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Doména .ai se stala digitálním pokladem, malému ostrovu vydělá stovky milionů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám