Hlavní obsah

Meta 53 procent, Netflix 70 procent. Akcie velkých firem mají krušný rok

Nejhorší půlrok od roku 1970. Akciový index S&P 500 sdružující 500 největších amerických firem odepsal od začátku roku do konce června bezmála 21 procent. Technologicky zaměřený Nasdaq ztratil skoro 30 procent a o více než 15 procent odepsal průmyslový Dow Jones. Tzv. medvědí trh, tedy pokles o více než 20 procent, zasáhl hlavně technologické giganty, přičemž někteří z nich ztratili i přes 50 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v době koronavirové vystřelily akcie mnoha technologických firem raketově vzhůru, tak letos je tomu opačně. Vlivem války na Ukrajině, a především vysoké inflace, kvůli níž Fed zvedá úrokové sazby, se po většinu obchodních dní ocitají v červených číslech.

Podle analytiků tak dochází k dlouho očekávané korekci trhu, jež byla v důsledku velkého růstu během koronavirové epidemie nevyhnutelná. Současné tlaky (vysoká inflace, zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu, sílící hrozba recese) pak výprodej akcií dál silně podporuje.

„Pokles akcií byl za proběhlý půlrok celkově výrazný, u většiny firem to nicméně znamenalo ‚jen‘ návrat ocenění směrem k historickým průměrům z velmi optimistických a často nerealistických úrovní, podpořených extrémně uvolněnou měnovou politikou centrálních bank po vypuknutí pandemie,“ řekl Novinkám akciový analytik České spořitelny Jan Šafránek.

Velké ztráty si letos připsaly zejména firmy, které právě z pandemie ekonomicky výrazně těžily. Tento efekt už ale pominul. Jedná se například o společnost Meta, vlastníka sociálních sítí Facebook, nebo Instagram, jež od začátku roku odepsala 53 procent.

Podílové fondy letos vesměs prodělávají, akciové ztratily téměř devět procent

Ekonomika

„Propad Mety není veden pouze zhoršujícím se makroekonomickým prostředím, ale také rizikovou sázkou Marka Zuckerberga na prostředí metaverse. Do oddělení výzkumu a vývoje Facebooku proudí obrovské množství prostředků, ale příjmy tato sekce společnosti zatím negeneruje. Investoři tak mají právem obavy, aby se z této sázky nestala černá díra na peníze,“ vysvětlil Novinkám analytik investiční platformy Portu Filip Louženský.

Ještě výrazněji utrpěla jednička na poli streamovacích služeb Netflix. Zatímco během pandemie mohutně nabíral předplatitele, tak letos je naopak začal ztrácet. Už od loňska navíc Netflixu silně konkuruje Disney+. To vše se na hodnotě akcií negativně podepsalo a pokles byl nemilosrdný: minus 70 procent.

Propad akcií vybraných společnostíod 1. 1. do 30. 6. 2022
Apple-23 %
Microsoft-24 %
Alphabet-25 %
Amazon-35 %
Tesla-35 %
Zoom-40 %
Airbnb-45 %
Nvidia-50 %
Uber-50 %
Meta-53 %
Spotify-61 %
PayPal-62 %
Netflix-70 %
Shopify-74 %
Coinbase-80 %

Přesto se podle Šafránka dají na trhu najít technologické firmy, kde by se mohlo vyplatit investovat. „U dalších firem se ale snížilo ocenění i přesto, že výhled na další růst zůstal relativně stabilní jako u Microsoftu, Applu či Nvidie a takové případy podle mě poskytují příležitost. Podle mého názoru je pokles akcií technologických firem, a obzvláště u těchto zmíněných, z velmi velké části již za námi a ve druhé polovině roku bych očekával stabilizaci s prostorem k růstu,“ myslí si.

Energetika vzkvétá

Ovšem zatímco technologický sektor nyní strádá, tak ten energetický v důsledku války na Ukrajině a drahých energií roste. Žně mají zejména společnosti z oblasti těžby ropy a plynu. Například akcie ExxonMobilu si polepšily o 35 procent, dařilo se i druhému americkému gigantu v této oblasti: Chevronu (+21 procent).

Katastrofa pro akcie Gazpromu. Firma letos nevyplatí dividendy

Ekonomika

Vůbec největším vítězem je pak Occidental Petroleum (+90 procent). Společnost těžila zejména z toho, že její akcie nakupuje Berkshire Hathaway slavného miliardáře Warrena Buffetta. Ta od ledna do června postupně získala v Occidental Petroleum podíl 16,3 procenta.

Podle Louženského těží energetické společnosti z vysoké ceny ropy, od které se bude odvíjet i jejich další (ne)úspěch.

„Vysoké valuace energetických společností se budou pohybovat společně s cenou ropy. Zůstane-li cena černého zlata výše, než je historický průměr, těžařské společnosti budou mít dál vysoké zisky, které ospravedlní vysokou cenu akcií. Stejně tak ale může nastat opačný scénář,“ řekl Louženský.

A jak vidí analytici celkový vývoj indexů v letošním roce? „Myslím si, že jsme na trhu celkově letos ještě neviděli nejnižší hodnoty, vidím ale slušnou šanci, že letošní rok oproti současným úrovním zakončíme výše,“ uvedl Šafránek.

Mírně optimistický je i Louženský. „Hlavní světové indexy jako S 500 nebo Euro Stoxx 600 se aktuálně prodávají se slevou 16 procent oproti ceně ze začátku roku, a i když přijde nějaká forma recese, věřím, že bude krátkodobá. Akciové trhy mohou samozřejmě klesnout ještě trochu níže, ale pro dlouhodobé investory, kteří investují každý měsíc stejnou částku, se jedná o příležitost k nákupu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám