Hlavní obsah

Kvůli vysoké inflaci lidé šetří. Počítačový trh v Česku letos výrazně klesne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemský trh s počítači letos čeká pokles o 16,9 procenta. Dodávky klasických stolních počítačů se sníží o 22 procent a notebooků o 21 procent. U ultrabooků a prémiových tabletů bude pokles devítiprocentní. Uvedla to analytická firma Gartner. V předchozích dvou letech prodej PC kvůli koronavirové pandemii naopak výrazně rostl.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Důvodem letošního vývoje je pokles poptávky kvůli vysoké inflaci. Celkové očekávají analytici Gartneru pro letošní rok pokles počtu dodaných zařízení všech typů o pět procent. Jediným růstovým segmentem v Česku by měly být prémiové chytré telefony s očekávaným nárůstem o 6,5 procenta.

"V roce 2023 by měl podle aktuální prognózy v ČR pokračovat pokles dodávek všech typů PC pomalejším tempem dvě až pět procent," uvedl Gartner.

Celosvětové dodávky osobních počítačů se letos podle Gartneru sníží o 9,5 procenta. Globální odbyt smartphonů letos klesne o sedm procent. V Číně se čeká pokles o 18 procent, a to kvůli negativním dopadům koronavirových uzávěr.

Počítačový a mobilní trh se ochlazuje. A bude hůř

Internet a PC

Reklama

Související články

Pandemický zájem o počítače slábne

Globální prodej osobních počítačů v prvním čtvrtletí klesl. Vyplývá to z nejnovějších odhadů konzultačních společností, na které upozornil zpravodajský server...

Výběr článků

Načítám