Hlavní obsah

Sdíleči si připlatí. Netflix jim za každou domácnost naúčtuje 79 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé jsou velmi vynalézaví, obzvláště to platí v případech, kdy mohou ušetřit. Vidět to lze i v případě nejrůznějších předplatných, kdy lidé sdílejí účty určené původně pro jednu rodinu napříč několika domácnostmi. Netflix to chce ale zarazit, sdílečům účtů naúčtuje poplatek navíc za každou domácnost.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Netflix již dříve vyrazil do boje proti sdílečům v zahraničí, nyní se ale zaměřil i na Česko. Na redakci Novinek se obrátilo hned několik uživatelů, kterým již přišlo upozornění na „změnu podmínek pro využívání služby“.

„Účet na Netflixu je určen pro jednu domácnost. Každý, kdo žije v této domácnosti, může používat Netflix, ať už je kdekoli – doma, na cestách, na dovolené,“ stojí v podmínkách, ve kterých jsou vysvětlovány i nové změny.

Netflix svou novou politikou dává jasně najevo, že s omezením na domácnost jde proti uživatelům, kteří svůj účet sdílejí s více různými lidmi naráz, aby ušetřili. Provozovatelé streamovací služby je nechtějí rovnou odstřihnout, ale donutit je zaplatit – za každou domácnost navíc si Netflix naúčtuje 79 Kč.

Reklamy nevadí. Levnější Netflix používá už pět milionů předplatitelů

Internet a PC

Sdíleči stále ušetří

Omezeno však bude to, kolik domácností půjde přidat. U základního tarifu Basic za 199 Kč totiž další domácnost přidat nepůjde, u Standardu za 259 Kč si bude možné připlatit za jednu extra domácnost, u nejvyššího tarifu Premium za 319 Kč pak dvě.

Nabídka by měla být tedy pro sdíleče stále atraktivní, byť si nyní připlatí. Například u nejvyššího tarifu totiž tři domácnosti zaplatí dohromady 477 Kč. Pokud by si každá domácnost v této úrovni členství platila tarif sama, vyšlo by to na 957 Kč.

Dokonce i když by si dvě domácnosti chtěly koupit tarif Basic, zaplatí dohromady 398 Kč (každá 199 Kč). V rámci přidané domácnosti navíc v tarifu Standard to ale dohromady bude jen 338 Kč. Za domácnost navíc platí vždycky ten, na koho je hlavní účet u Netflixu veden.

V Česku bohužel zatím chybí zvýhodněná nabídka s reklamou, která vychází citelně levněji. Pokud lidem nevadí zobrazování reklamy, za streamovací službu měsíčně zaplatí v USA sedm dolarů (153 Kč). Tarify bez reklamy startují za velkou louží na ceně deseti dolarů (219 Kč).

Zda bude Netflix nějak blokovat sdíleče navíc mimo jednu domácnost, kteří to oficiálně nenahlásí, není v tuto chvíli jasné. Jisté je ale to, že provozovatelé streamovací platformy mají přesný přehled o tom, na jakém zařízení a v jaké lokalitě je jejich služba aktuálně používána. Bližší informace o ceně navíc je možné dohledat přímo v nápovědě Netflixu.

Foto: repro Netflix

Takto Netflix informuje o nových podmínkách používání.

Očekávalo se, že předplatitelů bude ještě více

Netflix nyní svádí boj o předplatitele. V prvním čtvrtletí streamované filmy a seriály přilákaly na tuto platformu 1,75 milionu nových předplatitelů.

Původně se přitom očekávalo, že Netflix ve zmiňovaném období získá dalších 2,06 milionu předplatitelů, což se však nestalo. Na druhou stranu, před rokem v této době firma ztratila 200 000 předplatitelů, jak vyplývá ze zprávy o hospodaření společnosti, která byla zveřejněna v dubnu. To byl mimochodem první pokles počtu předplatitelů za více než deset let.

Podle odhadů společnosti MoffettNathanson Netflix v roce 2022 získal téměř devět milionů předplatitelů, což je o polovinu méně než v předchozím roce – tehdy jich bylo 18 milionů. Většina nových zákazníků pochází z Asie.

Netflix za první tři měsíce letošního roku zvýšil své tržby meziročně téměř o čtyři procenta na 8,2 miliardy dolarů (175 miliard Kč). Čistý zisk však klesl o zhruba 18 procent na 1,3 miliardy dolarů.

Zájem o Netflix není tak vysoký, jak se čekalo

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám