Hlavní obsah

Rychlost internetu v Česku stoupla za dvacet let miliónkrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlost připojení Česka do celosvětové internetové sítě se během 20 let zvýšila řádově miliónkrát. Zatímco v roce 1992 mělo historicky první připojení československé federace rychlost 19,2 kbit/s, v současnosti je akademická síť Cesnet2 připojena linkami deset Gbit/s a je připravena i na přenosy o rychlosti 100 Gbit/s. Uvedlo to sdružení Cesnet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatímco v první polovině 90. let minulého století bylo připojení k internetu záležitostí akademického sektoru, nyní čítá tuzemská internetová populace 6,3 miliónů lidí. Za poslední rok se rozšířila o zhruba 300 000 Čechů.

Podle ředitele Cesnetu Jana Gruntoráda se za dvě desetiletí zásadně změnila ekonomická náročnost připojení. "V roce 1992 nás měsíční připojení přišlo na 174 000 korun, přičemž průměrný plat se tehdy pohyboval kolem čtyř tisíc korun," uvedl. V současnosti vyjde připojení o rychlosti deset Mbit/s na méně než 500 Kč za měsíc a průměrná hrubá mzda je přes 24 000 Kč.

V pondělí to bylo přesně dvacet let, co byla Československá republika připojena k celosvětové počítačové síti. První pokusy s připojením do internetu probíhaly už na konci roku 1991. Ještě předtím existovaly v ČSR sítě FidoNet, EUnet a EARN.

V roce 1995, v souvislosti s rozpadem Československa v roce 1993, začala ČR používat jako národní doménu .CZ místo stávající původní .CS. Na jaře roku 1996 pak odstartoval svůj provoz vyhledávací server Seznam.cz. Své webové stránky spustila také Poslanecká sněmovna. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám