Hlavní obsah

Rusko znovu pokutovalo Google za zakázaný obsah

Moskva

Soud v Rusku znovu pokutoval americkou internetovou společnost Google. Podle agentury Reuters jí nařídil zaplatit dva miliony rublů (600 000 korun), protože nesmazala obsah považovaný v zemi za nelegální. Moskva i Google jsou v dlouhodobém sporu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rusko hrozí, že bude po Googlu požadovat procento z jeho celoročního obratu v Rusku za to, že opakovaně neodstranil zakázaný obsah ze svého vyhledávače a z kanálu YouTube. Americká společnost minulý týden uvedla, že zaplatila na pokutách už více než 32 milionů rublů.

Moskva v posledních měsících podniká kroky k regulaci a k omezení vlivu sociálních médií a velkých technologických společností. Vyměřuje pokuty za neodstraňování v Rusku nezákonného obsahu z webových platforem a zároveň se snaží přimět zahraniční technologické podniky, aby v Rusku otevřely své kanceláře. Podle údajů podnikové databáze SPARK loni tržby společnosti Google v Rusku dosáhly 85,5 miliardy rublů.

Ještě důrazněji postupuje proti zahraničním sociálním médiím a vyhledávačům Čína, která svým obyvatelům přístup k nim blokuje. Kvůli přísnější regulaci oznámila minulý týden odchod z této země americká internetová společnost Yahoo.

Ruští zaměstnanci Googlu čelí výhrůžkám, firma pomalu podléhá Kremlu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám