Hlavní obsah

Rusko zablokovalo stránku Českého rozhlasu kvůli článku o Palachovi

– Moskva/Praha • Aktualizováno

Ruský státní úřad pro kontrolu práv spotřebitelů Rospotrebnadzor zablokoval stránku ruského vysílání Českého rozhlasu (ČRo), kde vyšel článek o Janu Palachovi, protože údajně porušuje tamní zákony. Podle ČRo v Rusku není dostupný celý web jeho ruskojazyčného vysílání.

Foto: ČTK

Jan Palach

Článek

URL adresa (https://ruski.radio.cz/yan-palah-i-ego-posledovateli-8037218) nyní figuruje v oficiálním ruském seznamu zablokovaných stránek. V podrobnostech se uvádí jen to, že rozhodnutí zařadit stránku do registru bylo učiněno 17. května letošního roku.

Úřad omezení přístupu na stránku zdůvodnil podle serveru iRozhlas tím, že článek, který informoval o sebeupálení studenta Jana Palacha, podporuje sebevraždy. Text připomínal čin dvacetiletého Palacha, který se v lednu 1969 upálil v centru Prahy na protest proti sovětské okupaci Československa.

Živá pochodeň měla probudit společnost. Od sebeupálení Jana Palacha uplynulo 53 let

Historie

Článek s názvem Jan Palach a jeho následovníci byl přitom publikován už v roce 2001, připomíná ČRo na svém webu.

Ruský úřad tvrdí, že je zablokovaný pouze článek zmiňující Palacha, podle informací Radiožurnálu ale nejsou dostupné celé stránky Radia Prague International (zahraniční vysílání ČRo) v ruštině.

Český rozhlas se proti kroku ohradil

„Blokaci webu zahraničního vysílání Českého rozhlasu ze strany Ruska považujeme za bezprecedentní cenzuru. Tento krok je nedemokratický a útočí na veškeré principy svobody projevu. Český rozhlas se jako nezávislé médium veřejné služby proti ruské cenzuře důrazně ohrazuje,” reagoval mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Případu si povšimla řada ruských médií. Vzhledem k tomu, že stránky vysílání používají protokol HTTPS, úřad právě nemohl zablokovat jen jeden konkrétní materiál, ale celý web, upozornil např. server OVD-Info.

Twitter se v Rusku podvolil cenzuře a začal ve velkém mazat příspěvky

Software

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám