Hlavní obsah

Češi v pololetí koupili kryptoměny za 2,2 miliardy. Největší zájem je o bitcoin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi v letošním prvním pololetí nakoupili kryptoměny za 2,2 miliardy korun, tedy o 37 procent méně než ve stejném období loni. V červnu se objem obchodů pohyboval okolo 300 milionů Kč, což je však meziročně o téměř polovinu více. Vyplývá to z aktuálních údajů největšího obchodníka Bit.plus.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obchodování podle firmy ovlivnila rostoucí inflace, válka na Ukrajině i další negativní faktory, které příliš nepřály investicím do rizikovějších aktiv. Na objem obchodů však zejména v závěru období měla vliv především klesající cena bitcoinu jako hlavní kryptoměny.

Vloni v listopadu byl stanoven nový rekord bitcoinu, když se kurz vyšplhal až na 1 473 090 Kč. Od té doby ale tato kryptoměna navzdory větším či menším výkyvům spíše oslabuje. Největší propad přišel během května a června, kdy hodnota nejznámější kryptoměny na světě klesla z 900 000 na méně než půl milionu. V úterý odpoledne kurz činil 483 860 Kč.

Finanční správa našla u obchodníků s kryptoměnami chyby za stovky milionů

Internet a PC

„Bitcoin díky své atraktivní ceně láká stále více investorů. Objemy obchodů v korunách jsou sice nižší, bitcoinů se nicméně prodává více,” uvedl ředitel a zakladatel Bit.plus Martin Stránský.

Dominance bitcoinu mezi všemi kryptoměnami se podle odborníka na krypto Igora Pauera v posledních třech měsících prudce zvýšila až na 48 procent. Poté klesla na současnou úroveň okolo 43 až 44 procent. „Lze však očekávat nárůst až k úrovni okolo 60 procent, což bude mít za následek další tzv. krvácení altcoinů neboli všech ostatních kryptoměn,” podotkl.

Češi investují nyní rozvážněji

Češi v roce 2022 investují podle analytika společnosti Portu Jakuba Valníčka do kryptoměn rozvážněji, ale zájem přetrvává. „Obecně se Česká republika řadí do popředí z hlediska adopce kryptoměn, nikdo se již nepozastavuje nad možností platby v kryptoměnách v internetových obchodech, dopomáhá tomu i silná komunita kolem firmy SatoshiLabs, která uvedla na trh první hardwarovou krypto peněženku Trezor již v roce 2014,” podotkl.

Rozhodujícím faktorem pro další vývoj kryptoměnového trhu budou podle Valníčka oznámení o vývoji inflace a HDP ve Spojených státech, které potažmo ovlivní rozhodnutí Fedu o míře dalšího navýšení úrokových sazeb, a vývoj konfliktu na Ukrajině, který stále udržuje trhy v nejistotě.

Rada pro finanční stabilitu (FSB) v pondělí oznámila, že na podzim navrhne globální pravidla pro regulaci kryptoměn. Reaguje tak na prudké výkyvy na trzích s kryptoměnami, které podle ní podtrhly potřebu regulace tohoto odvětví. FSB je mezinárodní organizací monitorující globální finanční systém, sdružuje finanční regulátory a představitele centrálních bank a ministerstev financí skupiny největších ekonomik světa G20.

Chystají se globální pravidla pro regulaci kryptoměn

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám