Hlavní obsah

První webkamera sledovala deset let kávovar. Kvůli pohodlí vědců

Webová kamera, dnes zcela běžná věc, má svůj počátek v pohodlnosti vědců britské Cambridgeské univerzity. Zdejší počítačové odborníky totiž nebavilo chodit s šálkem v ruce přes půl budovy, aby pak zjistili, že je kávovar prázdný. Umístili proto u něj kameru, napsali program a začali přenášet obraz kávovaru na své počítače, aby přesně věděli, kdy je káva připravena.

Foto: repro fogcam.org

Stav kávovaru zachycený první webkamerou.

Článek

Když se krátce na to začal používat internet, umístili vědci obrázek kávovaru jako vůbec prvního objektu sledovaného kamerou na počítačovou síť. Kamera, která si záhy získala velkou popularitu na postupně se rozvíjejícím internetu, vysílala zhruba deset let, vypnuta byla 22. srpna 2001. Stalo se tak poté, co se počítačová laboratoř odstěhovala do nové budovy.

Z univerzitního kávovaru se ve své době stala skutečná hvězda internetu. Na stránku s první webovou kamerou se připojovalo téměř 2,5 milionu návštěvníků z různých částí světa.

Nejstarší webkamera nakonec bude vysílat dál. Slouží už 25 let

Internet a PC

„Bylo to velmi populární, protože to bylo uvedeno do provozu v době, kdy toho nebylo na internetu moc k vidění,“ citoval před časem list The Times jednoho z vědců Dana Gordona. Jeho kolega Quentin Stafford-Fraser dodal, že program pro kávovar byl pravděpodobně užitečnější než cokoli jiného, co při své práci na počítačových sítích udělal.

Zajímavé je, že vědci našli uplatnění pro kameru i poté, co přestala sledovat hladinu kávy. Spustili webový projekt FogCam.org, název dostal podle charakteristické mlhy v zátoce u San Franciska. Kamera dodnes sleduje počasí v bezprostřední blízkosti univerzity.

Webkameru chtěli vypnout

Předloni sice vědci uvažovali, že webové vysílání první webkamery vypnou, nakonec se ale rozhodli jinak. „Internet se od roku 1994 dramaticky změnil, ale FogCam bude mít vždy ve své historii zvláštní místo,“ komentovali celou situaci provozovatelé.

Ti udržovali webkameru v provozu poslední tři dekády, k přerušení vysílání docházelo vždy jen krátkodobě kvůli plánovaným údržbám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám