Hlavní obsah

Nejstarší webkamera nakonec bude vysílat dál. Slouží už 25 let

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek mělo být oficiálně ukončeno vysílání nejstarší sloužící webkamery na světě, která prakticky nepřetržitě přenáší obraz už od roku 1994. Nakonec je ale vše jinak, kamera bude vysílat po přímluvě vedení univerzity i nadále.

Foto: repro FogCam.org

Webové stránky FogCam.org.

Článek

Kameru nazývanou FogCam podle charakteristické mlhy v zátoce u San Franciska před 25 lety nainstalovali v kampusu vysoké školy San Francisco State University informatici Jeff Schwartz a Dan Wong, kteří to tehdy brali jako školní projekt – procvičovali si programování webů a práci s videoobsahem, oba obory přitom tehdy byly ještě v plenkách.

„Byla to pro nás především zábava, která pak ale začala žít vlastním životem. Lidem se webové stránky líbily, a tak jsme v našem snažení pokračovali,“ uvedl Schwartz pro list SFGate s tím, že univerzita jejich projekt i po letech tolerovala, ale nijak ho nepodporovala.

Záběr z kamery FogCam.

Právě proto se s koncem srpna rozhodli webkameru, která posledních 25 sledovala počasí v bezprostřední blízkosti univerzity, vypnout. Mediální zájem napříč celou planetou ale nakonec udělal své a vedení školy dva nadšence přemluvilo, aby webkameru nevypínali.

„Po rozsáhlém zpravodajství o plánovém ukončení FogCamu požádalo vedení univerzity, aby vysílání bylo zachována a provozováno na neurčito,“ uvedli tvůrci na oficiálních webových stránkách.

„Internet se od roku 1994 dramaticky změnil, ale FogCam bude mít vždy ve své historii zvláštní místo,“ komentovali celou situaci provozovatelé. Ti udržovali webkameru v provozu poslední čtvrtstoletí, k přerušení vysílání docházelo vždy jen krátkodobě kvůli plánovaným údržbám.

Sledovat vysílání nejstarší sloužící webkamery je možné přímo na serveru FogCam.org.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám