Hlavní obsah

První centrum v ČR. V improvizovaném pokoji si senioři vyzkoušejí technické vychytávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zdánlivě jde o obyčejný pokoj, ale ve skutečnosti je prošpikovaný moderními vychytávkami pro seniory. Ti uvnitř nového centra, které je první svého druhu v České republice, najdou třeba chytrou postelovou podložku monitorující zdravotní stav, tísňové tlačítko či interaktivní dotykový stůl.

Nové centrum pro seniory v Plzni Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Za nápadem stojí nezisková organizace Dohled na dosah. „Nabízenými technologiemi zvýšíme našim klientům kvalitu života a prodloužíme pobyt v jejich domácím prostředí,“ podotkl místopředseda spolku Viktor Kubát.

V improvizovaném pokoji zájemci uvidí například dohledové systémy, jež pomocí čidel a kamer sledují člověka doma. „Ty jsou důležité hlavně ve chvílích, kdy člověk třeba omdlí a nemůže si přivolat pomoc,“ vysvětlil Kubát.

Dále poskytují přístroje monitorující zdravotní stav, měřící kvalitu ovzduší nebo speciální podložku. „Sleduje, jestli je klient na lůžku, jak se pohybuje. Zároveň snímá tepovou a dechovou frekvenci,“ přiblížil.

Mobilní aplikace doktora nenahradí, zdravotní stav ale dokážou sledovat dobře

Software

Interaktivní dotykový stůl i tísňové tlačítko

Nechybějí ani tísňové tlačítko, různé aktivizační nástroje nebo interaktivní dotykový stůl. Podle předsedkyně organizace Kristýny Hejdové jsou vychytávky vhodné pro domácí prostředí i pobytové a terénní sociální služby.

Tísňové tlačítko používá od loňského července Plzeňanka Antonie Rabová. „Je to výborná věc nejenom po zdravotní stránce, ale i když se něco přihodí,“ řekla žena.

Zmínila, že pomůcka ji zachránila, když se jí zabouchly dveře od bytu a ona zůstala na chodbě bez klíčů. Stiskla tísňové tlačítko, spojila se s dcerou, která vše rychle vyřídila.

„Pokud se na SOS volání neozve rodina, automaticky je hovor přesměrován na náš dispečink a nenadálou situaci řešíme,“ doplnil Kubát.

Plzeňské centrum, které je první svého druhu v České republice, se nachází na Klatovské třídě 1383/55. „Pomůcky si lze přímo na místě vyzkoušet, což je velká výhoda,“ doplnila Hejdová s tím, že regionální kancelář poskytuje i poradenství.

Spolek přístroje lidem půjčuje za poplatek. Například SOS tlačítko stojí na měsíc 450 korun, což je dané vyhláškou. Dohled na dosah dostává dotace od ministerstva, jedná též o krajské podpoře, aby služba byla zdarma.

Slovensko rozdá seniorům počítačové tablety zadarmo

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Tlačítkové mobily zažívají renesanci

Prodejům drtivě dominují chytré telefony, klasické tlačítkové modely ale stále ještě neřekly poslední slovo. Právě naopak, v poslední době zažívají doslova...

Výběr článků

Načítám