Hlavní obsah

Bitcoin pokořil další metu, jedna mince už stojí 1,7 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další skokový nárůst hodnoty zaznamenala ve středu nejznámější kryptoměna na světě, bitcoin prolomil pomyslnou hranici 1,7 milionu korun za jedinou virtuální minci. Za poslední týden tak posílil bezmála o 200 000 Kč. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Přesně před týdnem se bitcoin obchodoval za 1 536 862 Kč, tento týden ve středu dopoledne se ale kurz vyšplhal podle CoinMarketCapu až na 1 704 367 Kč. Přitom na začátku roku činil dokonce jen 946 227 Kč.

Kurz navzdory menším či větším výkyvům od poloviny ledna roste, tehdy bylo v USA schváleno 11 bitcoinových ETF – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

„Bitcoin se minulý týden třikrát vyšplhal na nové historické maximum vůči americkému dolaru, protože býčí nálada kolem kryptoměny číslo jedna pokračovala,“ komentoval neustálý růst bitcoinu v posledních dnech Simon Peters, analytik kryptotrhů ve společnosti eToro.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední rok

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Zájem o kryptoměny roste. Češi za ně v únoru utratili 400 milionů

Internet a PC

ETF jako hlavní tahák

Podle Peterse jsou právě ETF hlavním tahákem rostoucí hodnoty i v současnosti. „Vzhledem k tomu, že spotové ETF i nadále nabývají bitcoiny ve značném množství a další subjekty, jako je Microstrategy Inc, rovněž přidávají další, poptávka po bitcoinech rychle převyšuje novou nabídku,“ konstatoval Peters.

„Kam se bude cena dále vyvíjet, můžeme jen hádat, ale rozhodně je to vzrušující doba pro investora nebo držitele bitcoinu,“ doplnil analytik kryptotrhů.

Narážel na to, že v tuto chvíli nikdo nedokáže se 100% jistotou říci, jakým směrem se bude kurz bitcoinu ubírat v následujících dnech a týdnech. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tedy potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Například v listopadu 2021 se hodnota bitcoinu vyšplhala až na 1 427 350 Kč, což byl až do letošního roku absolutní rekord. Následoval ale pád kurzu až pod pomyslnou hranici 400 000 Kč.

Přesto fanoušci kryptoměn i obchodníci věří, že by kurz mohl nyní ještě citelně růst. „Celý kryptotrh má slušně našlápnuto, aby překonal všechny dosavadní rekordy. Cena bitcoinu se letos podle našich odhadů může vyšplhat až ke 100 000 USD (2,3 milionu Kč),“ předpověděl již zkraje letošního roku ředitel Bit.plusu Martin Stránský.

Roste také ethereum

Vývoj kurzu bitcoinu již tradičně kopíruje ethereum, které se na začátku roku nabízelo za 51 890 Kč, v půlce ledna – tedy bezprostředně po schválení bitcoinových ETF – ale kurz poskočil na 60 944 Kč.

Před týdnem se ethereum obchodovalo za 88 858 Kč, tento týden ve středu kurz činil 94 326 Kč. Absolutní rekord to ale zatím není, ten si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

SpyNote jde po kryptoměnách. Vmžiku vysaje celou peněženku

Bezpečnost

Reklama

Související články

Bitcoin na novém rekordu

Bitcoin v pátek poprvé překonal hranici 70 000 USD (1,62 mil. Kč). K růstu podle analytiků mimo jiné přispívají bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF)....

Výběr článků

Načítám