Hlavní obsah

Lidem bude za posílání nevyžádané reklamy hrozit pokuta až 100 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za zasílání obchodních sdělení bez souhlasu adresáta bude lidem zřejmě hrozit pokuta až 100 tisíc korun. Firmy se za toto provinění vystaví stejně jako dosud až desetimilionové sankci. Dohlížet na to bude Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Foto: Archiv, Právo

Článek

Počítá s tím novela o některých službách informační společnosti, kterou v úterý v prvním kole podpořila Sněmovna. Zrychlené schválení v prvním kole zablokovala hnutí ANO a SPD. Novelu nyní projedná sněmovní hospodářský výbor.

Novela má také zabránit diskriminaci aplikací malých a středních podniků ve prospěch aplikací velkých firem poskytovateli internetových zprostředkovatelských služeb.

Pokuty by měl udělovat ÚOOÚ. ČTK původně mylně uvedla, že by to měl být Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Ten by měl novelou získat novou pravomoc. Bude spočívat v dozoru nad povinnostmi vyplývajícími z evropského nařízení, které upravuje on-line zprostředkovatelské služby.

Za spam zaplatí šest milionů, ÚOOÚ uložil nejvyšší pokutu v historii

Bezpečnost

Řeší také neodůvodněné odstranění podniku z elektronického tržiště nebo jeho špatné umístění ve výsledcích vyhledávání a hodnocení a řazení ve výsledcích vyhledávání. Tato provinění mají být nově také zařazena pod desetimilionovou sankci.

Poslanec ANO Martin Kolovratník doporučil novelu provázat s verdikty Úřadu pro ochranu osobních údajů, který může ukládat vyšší pokuty za rozesílání nevyžádaných ochranných sdělení.

Reklama

Související články

Do datových schránek se dostal spam

Prostřednictvím elektronických datových schránek někdo v Česku rozeslal desetitisíce spamových zpráv. Česká pošta, která je provozovatelem systému, už...

Výběr článků

Načítám