Hlavní obsah

Do datových schránek se dostal spam

Praha

Prostřednictvím elektronických datových schránek někdo v Česku rozeslal desetitisíce spamových zpráv. Česká pošta, která je provozovatelem systému, už odesílání potenciálně škodlivých zpráv s nevyžádanou přílohou zablokovala. Uživatelům přesto doporučuje, aby podezřelé přílohy ve svých schránkách neotvírali. O případu v pondělí informovalo ministerstvo vnitra na svém webu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Nejednalo se o napadení systému datových schránek, který je silně bezpečnostně zabezpečen, ale o dílčí rozesílání škodlivých zpráv,“ uvedla mluvčí resortu Klára Dlubalová. Ačkoliv odesílání rizikových zpráv bylo podle ministerstva vnitra okamžitě zablokováno, je možné, že v některých schránkách potenciálně škodlivý obsah stále je.

„Z tohoto důvodu doporučujeme držitelům datových schránek, aby neotevírali podezřelé přílohy ve svých schránkách a v případě podezření na existenci takovéto zprávy neprodleně informovali správce systému datových schránek, tedy ministerstvo vnitra,“ doplnila Dlubalová. Jako příklad potenciálně škodlivé elektronické korespondence uvedla zprávy s předmětem „DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ“ a „KRIZOVÁ SITUACE“, které obsahují přílohu ve formátu PDF.

Zájem o zřízení datové schránky v době koronaviru stoupl až o polovinu

Internet a PC

Česká pošta upozorňuje na to, že systém datových schránek není určen k zasílání nevyžádaných obchodních či jiných obtěžujících sdělení. Takové jednání je v rozporu s obchodními podmínkami služby. Zároveň jde o přestupek, za který hrozí fyzickým osobám pokuta až 10 000 korun, podnikatelům a firmám až deset milionů Kč.

Za běžné situace projde systémem datových schránek v průměru 2500 zpráv denně. „Během nouzového režimu se jejich počet pohybuje na úrovni pěti tisíc odeslaných poštovních datových zpráv,“ uvedla Dlubalová.

Prostřednictvím datové schránky lze nyní řešit řadu úkonů, například zažádat o výpis z rejstříku trestů, podat daňové přiznání, získat výpis bodů řidiče nebo zaslat omluvenku dítěti do školy. V době nouzového stavu lze z rozhodnutí vlády zasílat zprávy zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku je už milion datových schránek

Lidé v Česku využívají k elektronické komunikaci s úřady milion datových schránek. Jubilejní miliontá schránka byla zřízena toto pondělí, uvedlo ministerstvo...

Výběr článků

Načítám