Hlavní obsah

Zaplatit mají přes tři miliony. Za spam v datových schránkách padly pokuty

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevyžádaná pošta se netýká pouze e-mailů, ale také datových schránek, jak se na vlastní kůži v minulém roce přesvědčili jejich majitelé. Česká pošta, která je provozovatelem systému, jich zachytila desetitisíce. Odesílatele nyní potrestal Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutami v celkové výši 3 111 000 Kč. Zástupci úřadu o tom informovali na svých webových stránkách.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkem si více než třímilionovou pokutu rozdělilo 11 společností. Pokuty za zneužití údajů k šíření nevyžádaných zpráv však zatím byly uloženy nepravomocně, odesílatelé spamů se tedy proti nim mohou odvolat.

Nevyžádanou reklamu rozesílaly jednotlivé společnosti poté, co bylo zavedeno bezplatné odesílání datových zpráv. A to kvůli usnadnění komunikace mezi občany a státní správou v době nouzového stavu, aby lidé zbytečně nechodili na úřady.

Do datových schránek se dostal spam

Bezpečnost

„Úřad již dříve upozornil, že možnost dočasně posílat poštovní datové zprávy zdarma nesmí být zneužívána. Občané i firmy by proto měli dbát na to, aby používali poštovní datové zprávy řádným způsobem. A naopak upozornil na případy zneužití tohoto způsobu komunikace, o kterém se rozhodlo, že bude po vymezenou dobu zdarma, aby usnadnila elektronický styk nejen občanů i státní správy navzájem v době nouzového stavu,“ stojí v odůvodnění uložení pokut.

„Odeslané zprávy prostřednictvím datových schránek mají sloužit pro standardní a bezpečnou písemnou korespondenci. Jakékoli zneužívání datových schránek je proto špatné, ale v době nouzového stavu jde, při zneužití výjimečné bezplatnosti této služby, o nepřípustný hyenismus, kterému i nadále budeme věnovat patřičnou pozornost,“ prohlásil předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Jiří Kaucký.

S jednotlivými společnostmi bylo zahájeno správní řízení.

Nejvíce spamů míří do Německa a Ruska

Bezpečnost

Spam existoval dříve než internet

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Furr se inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám