Hlavní obsah

Obama bude odpovídat na ekonomické otázky lidu na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Barack Obama v úterý vyzval Američany, aby mu přes internet posílali otázky týkající se ekonomiky. Na některé z nich odpoví ve čtvrtek na stránkách Bílého domu. "Je to experiment, ale je to pro mě i příležitost podívat se na počítač a získat přehled o tom, o co se zajímají Američané po celé zemi," říká Obama ve videu na stránkách Bílého domu.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Barack Obama bude v internetové diskusi naslouchat otázkám lidu.

Článek

Lidé budou moci Obamovi klást otázky prostřednictvím textových vzkazů a videí. Ostatní návštěvníci webové stránky Bílého domu budou moci dotazy hodnotit a hlasovat pro ty, na něž by podle jejich názoru měl prezident odpovědět.

Zaměstnanci Bílého žádají ty, kdo se chtějí prezidenta na něco zeptat, aby respektovali názory ostatních a používali slušný jazyk. Lidé se doposud Obamy ptali například na otázky dosažitelnosti vzdělání pro lidi s nízkými nebo středními příjmy, daňové záležitosti nebo také na to, zda americká vláda legalizuje marihuanu.

Před volbami Obama využíval internet, aby byl v kontaktu se svými voliči, aby mobilizoval své příznivce a aby žádal o finanční podporu pro svou volební kampaň.

Obama ve jménu technologického pokroku

Prezident Obama je historicky prvním americkým prezidentem, který má v Oválné pracovně v Bílém domě vlastní počítač, protože hojně využívá prostředků moderní komunikace. Vzdávat se kvůli prezidentství nehodlá ani svého mobilního telefonu, bez kterého nevydrží ani minutu.

Dosavadní prezidenti přitom nesměli mobily používat. Důvodem byl zákon o prezidentské korespondenci z roku 1978, podle něhož je elektronická korespondence zaznamenávána a tyto záznamy jsou veřejně přístupně na základě zákona o svobodě informací.

Obama byl doposud především srovnáván s Johnem F. Kennedym, který byl také mladý a ztělesňoval změnu, a Abrahamem Lincolnem, neboť dovršuje rovnost ras v USA.

Ve využití moderních komunikačních prostředků ale může být srovnáván s Franklinem D. Rooseveltem, který proslul rozhlasovými proslovy, píše oregonský server Dailyemerald. Obama například 15. listopadu oslovil národ přes YouTube.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám