Hlavní obsah

Obama bude prvním prezidentem, který bude mít počítač v Oválné pracovně

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Barack Obama bude historicky prvním americkým prezidentem, který bude mít v Oválné pracovně v Bílém domě vlastní počítač. Zároveň bude nejspíše kvůli své funkci muset přestat používat e-mail a svůj oblíbený komunikátor Blackberry. Tyto informace potvrdili deníku New York Times (NYT) lidé z týmu budoucího prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí americký prezident Obama se svým komunikátorem Blackberry.

Článek

Obama hojně využívá prostředků moderní komunikace. Laptop ale v poslední době nahradil právě Blackberry. Doposud býval především srovnáván s Johnem F. Kennedym, který byl také mladý a ztělesňoval změnu, a Abrahamem Lincolnem, neboť dovršuje rovnost ras v USA.

Ve využití moderních komunikačních prostředků ale může být srovnáván s Franklinem D. Rooseveltem, který proslul rozhlasovými proslovy, píše oregonský server Dailyemerald. Obama například 15. listopadu oslovil národ přes YouTube.

Komunikátoru se zřejmě vzdá

Podle deníku New York Times je Obama na svém Blackberry doslova závislý. Používání tohoto přístroje pro elektronickou komunikaci se však bude nejspíše muset vzdát ještě před nástupem do Bílého domu. Důvody jsou dva.

Prvním důvodem je zákon o prezidentské korespondenci z roku 1978, podle něhož je elektronická korespondence zaznamenávána a tyto záznamy jsou veřejně přístupně na základě zákona o svobodě informací.

Obamův předchůdce ve funkci George Bush se kvůli tomu vzdal své adresy G94B@aol.com. Tři dny před inaugurací napsal 42 přátelům a příbuzným z této adresy: "Protože nechci, aby se na mojí soukromou korespondenci dívali, jediné co mohu udělal, je nepsat si v kyberprostoru. Jsem z toho smutný, bavilo mě psát si s každým z vás."

Pokud by Obama nepřestal používat Blackberry a nechtěl zveřejnit záznamy, mohl by čelit žalobě, uvádí list.

Podle NYT mohou být e-maily předloženy i před soudem či Kongresem a podléhají zmiňovanému zákonu.

Hacknout mobilní telefon není problém, tvrdí odborníci

Druhým důvodem je bezpečnost. "I méně zkušený hacker by totiž mohl být schopný se nabourat do telefonu a odcizit prezidentovi důležitá data,“ míní profesorka Diana Owenová z univerzity v Georgetownu. Podle ní jsou rizika spojená také s prezidentovým přístupem k internetu vůbec.

Dalším rizikem by mohlo být, že by přes Blackberry mohl být sledován Obamův pohyb.

Reklama

Výběr článků

Načítám