Hlavní obsah

Nokia podala v Evropě dalších 13 žalob na Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská Nokia předložila soudům v Evropě dalších 13 patentových žalob na americkou firmu Apple. Americký podnik podle vyjádření Nokie zneužil její technologie v mobilech iPhone a tabletech iPad. Žalobami v Británii, Německu a Nizozemsku se tak stupňuje bitva mezi oběma podniky.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Apple podle Nokie zneužil technologie v mobilech iPhone a tabletech iPad.

Článek

Právní souboj mezi oběma rivaly na poli chytrých telefonů trvá přes rok, první žalobu předložila Nokia v USA. Firma Apple se poté s Nokií začala kvůli údajnému zneužití patentů soudit také, a to v USA a Británii. Obě firmy nároky protivníka opakovaně odmítají. Akcie obou společností po zveřejnění zprávy vesměs stagnovaly.

"Tyto druhy sporů mají tendenci trvat dlouho a rozšiřovat se," reagoval analytik Pohjola Bank Hannu Rauhala. "Toto je jen další kolo," dodal.

Mobil iPhone od Applu a přístroje s operačním systémem Android od amerického Googlu si vydobyly solidní podíl na rychle rostoucím trhu s takzvanými chytrými mobily s operačním systémem. Připravují tak o tržní podíl Nokii, která se upnula ke svému staršímu softwaru Symbian.

Foto: Archiv, Novinky

Apple iPhone

"Nokia zřejmě považuje každou potenciální právní bitvu za způsob, jak Applu vrátit úder," uvedl Neil Mawston z agentury Strategy Analytics. "Souboje o patenty se čím dál více stávají součástí odvětví, kde se společnosti snaží získat jakoukoli možnou strategickou výhodu," dodal.

Nokia ve snaze získat zpět pozici najala před třemi měsíci bývalého manažera Microsoftu Stephena Elopa jako nového generálního ředitele. Předpokládá se, že novou vizi pro Nokii předloží Elop v únoru.

Foto: Novinky

Nokia N8

Kvůli klesajícímu podílu Nokie na trhu s chytrými mobily její akcie letos oslabily o 15 procent. Akciový index 600 technologických firem z Evropy přitom o 13 procent vzrostl. Finská firma s potížemi a odklady také připravovala nástup svých modelů N8 a E7, kterými reaguje na úspěch amerického iPhonu, napsala agentura Reuters. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám