Hlavní obsah

Netflix jako tradiční kanály. Britská vláda chystá změnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Streamovací platformy, jako je Netflix nebo Disney+, by podle návrhu britské vlády mohly podléhat pravidlům, která je postaví na roveň tradičním vysílacím společnostem. Uvedla to BBC. V tomtéž dokumentu ministerstva kultury vláda zopakovala také záměr privatizovat veřejnoprávní Channel 4. Změny mají podle ministerstva přinést „nový zlatý věk“ britské televize.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatímco tradiční britské televizní kanály spadají pod vládní úřad Ofcom, britskou obdobu české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, streamovací platformy se jejími pravidly zatím řídit nemusejí. BBC iPlayer je momentálně jedinou britskou platformou s internetovým videoobsahem podléhajícím vládním regulacím. To by se ale mohlo změnit.

Nový návrh zahrnuje regulace, které mají diváky "chránit před více druhy škodlivého obsahu na streamovacích službách, jako jsou například neověřené informace týkající se zdraví," uvádí ministerstvo kultury.

Reklama na Netflixu? Je to ve hře, potvrdil šéf firmy

Internet a PC

Zástupce společnosti Netflix BBC řekl, že se těší na další komunikaci s vládou ohledně jejích plánů a že firma "podporuje kroky k modernizaci právního řádu a přechod služby Netflix pod regulaci Ofcomu."

Maximální pokuta, která bude streamovacím platformám hrozit za porušení pravidel regulačního úřadu, je 250 000 liber (7,3 milionu Kč), nebo pět procent ročního příjmu společnosti, podle toho, která suma bude vyšší.

Podle údajů Ofcomu klesl podíl sledovanosti tradičních kanálů jako BBC nebo soukromé ITV mezi lety 2017 a 2020 o více než deset procent. "Naším plánem je přepracovat desítky let staré zákony tak, aby pomohly našim veřejnoprávním vysílatelům konkurovat v éře internetu," řekla ministryně kultury Nadine Dorriesová.

Zvýšení konkurenceschopnosti

Zvýšení konkurenceschopnosti a modernizaci si britská vláda slibuje také od privatizace jedné z nejsledovanějších stanic Channel 4. Proti změně majitele se staví vládní opozice i výkonná ředitelka Channel 4 Alex Mahonová, která už dříve řekla zpravodajskému serveru Deadline, že není žádný důkaz pro to, že by privatizace stanici prospěla.

Stínová ministryně kultury Lucy Powellová z Labouristické strany ve středu v parlamentu prohlásila, že privatizace stanice by znamenala "méně britských pořadů a méně britských pracovních míst."

Vládní návrh slibuje, že přinese novou definici "média veřejné služby". Ta by měla fungovat pod jednoduššími pravidly, mít větší svobodu a jejich obsah by diváci měli být schopni snadno najít na internetu.

"Britský televizní a rozhlasový průmysl je světově proslulý svou kreativitou. Těží z výjimečného talentu a poskytuje průkopnický a veřejný obsah," řekla ministryně Dorriesová.

Netflixu klesl počet předplatitelů. Poprvé za více než deset let

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám