Hlavní obsah

Německo propojilo technologii blockchainu s eurem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Německé úřady vyvinuly technologii, která propojí blockchain s eurem. Investoři budou moci nakupovat a prodávat cenné papíry na blockchainu a měnit je za peníze centrální banky. Podle agentury Reuters se tak podařilo překlenout propast mezi dvěma světy, které se zdály neslučitelné. Německá centrální banka uvádí, že technologii bude možné rozšířit na celou eurozónu ještě dříve, než Evropská centrální banka (ECB) spustí digitální euro.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

S využitím technologie distribuované účetní knihy (DLT) experimentují soukromé firmy i veřejné instituce na celém světě. V Německu na projektu spolupracovala centrální banka s největším německým finančním ústavem Deutsche Bank a s německou vládní dluhovou agenturou. DLT je známá hlavně díky blockchainu, což je šifrovaná decentralizovaná databáze používaná často jako účetní kniha kryptoměn, jako je bitcoin.

Centrální banka uvedla, že těm, kteří prodávají cenné papíry na blockchainu, jejich řešení jako první umožní dostávat výplaty výnosů na účet v centrální bance. Díky tomuto přemostění blockchainové technologie a konvenčních platebních systémů není potřeba, aby centrální banka vytvářela vlastní digitální měnu.

ECB chce vlastní digitální měnu, zintenzivňuje práci na konkurenci bitcoinu

Internet a PC

Projektem digitálního eura se zabývá ECB, v příštích pěti letech by jím chtěla doplnit hotovost. Technicky má být digitální euro podobné bitcoinu, ale na rozdíl od něj bude pod dohledem centrální banky.

Bundesbank, jak zní název německé centrální banky, se ale k digitálnímu euru stavěla skepticky. Podle jejího názoru by mohlo destabilizovat bankovní sektor tím, že by v době krize vyvedlo z komerčních bank vklady. V Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, navíc stále převažují platby v hotovosti.

První velká americká banka umožní investice do bitcoinů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám