Hlavní obsah

První velká americká banka umožní investice do bitcoinů

Novinky, Ondřej Husák

Bitcoiny jsou často považovány za alternativu současného finančního systému, jehož nedílnou součástí jsou i nejrůznější banky. Přesto se nyní první velká americká banka rozhodla umožnit svým movitým klientům investovat hned do tří různých bitcoinových fondů, konkrétně tuto nabídku mohou využít klienti Morgan Stanley. Upozornil na to server CNBC.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle zdrojů serveru CNBC tímto krokem banka reaguje na zvýšenou poptávku po investicích do kryptoměn ze strany samotných klientů.

„Rostoucí cena bitcoinu vyvolává zvýšený zájem investorů, včetně těch amatérských, kterým napomáhá snadný nákup prostřednictvím internetových a mobilních aplikací. Zároveň roste zájem i o další kryptoměny, jako je ethereum a podobně,” uvedl ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Zájem roste i v Česku

Zvýšený zájem je patrný i mezi českými investory. Jen v únoru se měly prodat v Česku kryptoměny za zhruba 900 milionů Kč, což představuje nárůst celého trhu s virtuálními mincemi o rekordních 400 milionů korun.

Největším tahounem trhu s kryptoměnami je bitcoin, který se na konci minulého týdne vyšplhal na rekordní kurz 61 556 dolarů (1 348 440 Kč).

Bankomaty na bitcoiny rostou v Česku jako houby po dešti

Internet a PC

Velkým hráčem na trhu s kryptoměnami se stala v letošním roce automobilka Tesla, když nakoupila právě tuto kryptoměnu za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Podle agentury Bloomberg to nasvědčuje tomu, že by bitcoin mohla Tesla začít přijímat jako platební prostředek. To růst cen ještě více urychlilo.

„Bitcoin od příchodu koronaviru ukázal, že se umí chovat jako digitální zlato. V krizi zaznamenal stabilitu a zároveň nárůst. Místo malých investorů bitcoin nakupují i ti zkušenější a informovanější, v poslední době například šéf Tesly Elon Musk,“ komentoval Stránský.

Striktní pravidla

Klienti Morgan Stanley budou moci do bitcoinů investovat pouze v případě, že mají u této banky uloženy alespoň dva miliony dolarů (zhruba 44 milionů Kč). Pro investiční firmy byl limit stanoven na pět milionů dolarů. Pro všechny klienty nicméně platí, že smí investovat nejvýše 2,5 procenta svého čistého jmění.

Morgan Stanley je první velkou bankou, která umožní investice do bitcoinů, nicméně s kryptoměnami koketují i další banky. Minulý měsíc například zřídila Bank of NY Mellon speciální oddělení, které pomáhá klientům držet a převádět digitální aktiva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám