Hlavní obsah

Největším věřitelům dluží FTX 73,5 miliardy. Účet ještě poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží 50 největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy Kč). S odvoláním na podání u amerického soudu o tom informoval zpravodajský server BBC. Kolaps druhé největší kryptoburzy na světě otřásl celým odvětvím kryptoměn. Soudní slyšení před americkým soudem bylo stanoveno na úterý.

Foto: Marco Bello, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z dokumentů, které firma poskytla při vyhlášení úpadku, vyplývá, že může finanční prostředky dlužit až milionu lidí a firem. Deseti největším věřitelům, které nejmenovala, by měla splatit 1,45 miliardy dolarů.

Server Kurzy.cz uvedl, že investoři měli na burze dohromady kryptoměny v hodnotě 180 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že vklady nejsou na rozdíl od klasických bankovních účtů nijak pojištěny, lidem nebudou vložené prostředky zcela nahrazovány.

Zatím není jasné, kolik lidé, kteří mají na burze finanční prostředky, dostanou na konci konkurzního řízení zpět. Mnozí odborníci varovali, že to může být jen zlomek toho, co do firmy vložili.

FTX chyběl regulační dohled a firemní kontrola, uvedl její nový šéf

Internet a PC

Po pádu firmy odstoupil z vedení její zakladatel Sam Bankman-Fried. Na jeho místo nastoupil John Ray, bývalý likvidátor Enronu. V sobotu FTX uvedla, že zahájila revizi svých globálních aktiv a že připravuje prodej nebo reorganizaci některých podniků.

„Nikdy ve své kariéře jsem neviděl tak úplné selhání firemní kontroly a takovou naprostou absenci důvěryhodných finančních informací, jako tomu bylo zde,“ konstatoval Ray. Firemní prostředky se podle něj používaly na nákup osobních věcí, a dokonce i domů pro zaměstnance. Kontrola výdajů společnosti neodpovídala standardům firemního vedení financí.

Foto: archiv burzy FTX

Sam Bankman-Fried

Anketa

Investovali jste do kryptoměn?
Ano, ale pouze jednou.
5,6 %
Ano, opakovaně.
26,1 %
Ne, ale uvažuji o tom.
4,9 %
Ne a ani o tom neuvažuji.
63,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 710 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám