Hlavní obsah

Bahamské úřady jmenovaly likvidátory kryptoměnové burzy FTX. Budou řešit celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nassau

Bahamské regulační úřady jmenovaly likvidátory místní součásti zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX. Informovala o tom v úterý agentura Reuters. Aktivity firmy vyšetřuje bahamská policie. Sama FTX uvádí, že u ní může mít pohledávky více než milion věřitelů. FTX v pátek vyhlásila ve Spojených státech bankrot, její krach je jedním z největších pádů v kryptoměnovém odvětví.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bahamská komise pro cenné papíry už si zajistila ke svým úkonům souhlas místního soudu. Jako likvidátory jmenovala dva členy auditorské společnosti PwC, kteří budou dohlížet na dceřinou společnost FTX na Bahamách.

„Vzhledem k rozsahu, naléhavosti a mezinárodním důsledkům událostí ohledně FTX komise uznala, že musí jednat, a zakročila rychle,“ uvedla bahamská burzovní komise. Dodala, že musí chránit zájmy klientů, věřitelů a dalších zúčastněných stran na celém světě.

Vzhledem k tomu, že vklady nejsou na rozdíl od klasických bankovních účtů nijak pojištěny, lidé o prostředky obchodované na burze přijdou. Server Kurzy.cz uvedl, že investoři měli na burze kryptoměny v hodnotě 180 miliard dolarů. Šlo o běžné uživatele i velké investiční společnosti.

Miliardový kryptoměnový průšvih. Burza FTX vyhlásila bankrot, lidé přijdou o peníze

Internet a PC

FTX bankrot vyhlásila poté, co zákazníci během 72 hodin vybrali z její platformy asi šest miliard dolarů (140 miliard Kč). Konkurenční burza Binance zároveň odstoupila od svého plánu kryptoměnovou burzu FTX převzít.

Zakladatel FTX Sam Bankman-Fried na Bahamách žije. Spekulovalo se, že utekl do Jižní Ameriky, což ale o víkendu popřel a uvedl, že je stále na Bahamách.

Útěk do Jižní Ameriky? Šéf zbankrotované kryptoburzy FTX to popírá

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám