Hlavní obsah

Kryptoměny jsou totálně zkorumpovaný ekosystém, míní ekonom Roubini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký ekonom Nouriel Roubini považuje kryptoměny za ekosystém, který je totálně zkorumpovaný. Minulý týden to řekl na konferenci v Abú Zabí a podle serveru televize CNBC v této souvislosti jmenoval i šéfa kryptoměnové burzy Binance. Roubini za svou kariéru působil mimo jiné v Mezinárodním měnovém fondu (MMF), ve Světové bance nebo v centrálních bankách Spojených států a Izraele.

Foto: Profimedia.cz

Americký ekonom Nouriel Roubini

Článek

Roubini řekl, že odvětví kryptoměn může charakterizovat sedmi slovy, která v angličtině všechna začínají písmenem C. Je to concealed (skrývaný), corrupt (zkorumpovaný), crooks (podvodníci), criminals (zločinci), con men (podvodníci), carnival barkers (karnevaloví vyvolávači) a také CZ, což jsou iniciály šéfa Binance, kterým je Kanaďan čínského původu Changpeng Zhao. Ten se přitom v Abú Zabí účastní stejné konference jako Roubini.

„Ponaučení z posledních týdnů je takové, že tito lidé by tady vůbec neměli být,“ dodal Roubini. Televize CNBC se pak snažila šéfa Binance kontaktovat s žádostí o komentář.

Poslední týdny byly na kryptoměnových trzích obzvlášť turbulentní. Ve Spojených státech vyhlásila bankrot kryptoměnová burza FTX, jedna z největších na světě. Ukázalo se, že FTX a její spřátelené investiční fondy mezi sebou prováděly riskantní transakce. Odvětví kryptoměn nikdo nereguluje a peníze, které lidé vloží do nákupu kryptoměn, ze zákona nejsou pojištěny. Obavy teď vzbuzuje i vývoj kolem dalšího významného hráče v odvětví, a sice kryptoměnové burzy Crypto.com. Její šéf ale tvrdí, že s burzou je všechno v pořádku.

Po krachu kryptoměnové burzy FTX se objevily obavy z pádu Crypto.com

Internet a PC

Ceny kryptoměn padají

Problémy zasáhly i ceny jednotlivých kryptoměn, nejznámější bitcoin tak poprvé od roku 2020 spadl pod 17 000 USD, ačkoliv koncem loňského listopadu se vyšplhal na rekordních téměř 69 000 USD (v dnešním kurzu více než 1,6 milionu Kč). V pondělí ráno se jeho cena pohybovala kolem 16 000 USD (379 540 Kč).

Binance je s problémy FTX úzce spjata, z počátku se totiž nabídla, že svého rivala převezme. Nakonec ale od plánu odstoupila.

Evropský trh s kryptoměnami čeká od roku 2024 regulace

Internet a PC

„Nemůžu uvěřit, že CZ a Binance mají licenci k fungování ve Spojených arabských emirátech. Už ho zakázali v Británii a ve Spojených státech ho ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje kvůli praní špinavých peněz,“ řekl Roubini na adresu šéfa kryptoměnové burzy Binance.

Roubini si už dříve za své pesimistické, ale poměrně přesné předpovědi vysloužil přezdívku Dr. Doom (Doktor Zkáza). Předpověděl například krach na americkém realitním trhu z let 2007 a 2008, po němž přišla světová finanční krize.

Agentura Reuters v září informovala, že američtí prokurátoři v roce 2020 požádali burzu Binance o předání interních záznamů, kterými by doložila, jak bojuje s praním špinavých peněz. Zajímala je i komunikace mezi burzou a CZ, tedy jejím šéfem. Jednotlivé země uplatňují vůči kryptoměnám odlišný přístup, i když odvětví v posledních letech výrazně zvýšilo svou velikost a dosah.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám