Hlavní obsah

Volání z telefonních budek se v EU stává výjimečným jevem

Před nástupem mobilů byly veřejné telefony pro řadu Evropanů jedinou možností, jak si zavolat. V současnosti již více než tři čtvrtiny dotázaných v průzkumu Eurobarometr uvádějí, že telefonní budky a jiné veřejně přístupné telefony vůbec nepoužívají. Z veřejných telefonů v Evropské unii dnes volá asi pětina (22 procent) lidí.

Článek

Pouze dvě procenta dotázaných uvedla, že veřejný telefon využívá jednou týdně, nebo dokonce častěji. Lidé nejčastěji (44 procent) do telefonních budek zavítají tehdy, když se jim vybije baterie u mobilu, když na něm nemají kredit nebo když není k dispozici síť.

Dále z veřejných automatů telefonují, protože nejsou doma u pevné linky a mobilní telefon nemají (19 procent), nebo je využívají pro volání ze zahraničí (16 procent). Dvě procenta respondentů uvedla, že do budky musí kvůli tomu, že telefon u nich doma někdo pořád používá.

V "sedmadvacítce" největší přízeň veřejným telefonům zachovali obyvatelé Rakouska a Španělska, využívá je přibližně třetina z nich. Nejmenší naopak lidé ve Finsku a na Kypru, kde to jsou čtyři, respektive tři procenta. V České republice z telefonní budky aspoň někdy volá 17 procent lidí.

Podle údajů z letošního dubna je v Česku 24 000 telefonních budek. Předloni jich bylo k dispozici o 2 000 více. Český telekomunikační úřad chce jejich počet dále snižovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám