Hlavní obsah

Vodafone spustil novou síť internetu věcí, umožní posílat fotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Síť pod názvem Cat-M již běží v Karlových Varech nebo v Praze a do jednoho měsíce pokryje přes 93 procent populace Česka. Výhodou proti dosud používaným sítím IoT (Internet of Things, česky internet věcí) je větší kapacita, která umožní přenášet větší množství dat, například fotografie. Na tiskové konferenci to uvedl generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Logo Vodafone

Článek

Nová síť využívá současné mobilní vysílače Vodafonu v pásmech 900 a 1800 MHz. Signál Cat-M proniká přes zdi a další překážky lépe než jiné mobilní technologie, má nízkou spotřebu energie i dobrou datovou kapacitu. V kontextu internetu věcí jde o nejvhodnější náhradu stárnoucí technologie GSM. V Česku Cat-M žádný další operátor zatím nenabízí.

Zařízení mohou být k internetu připojená podobně jako mobilní telefony, ovšem právě pro internet věcí se postupně vyvinuly i speciální mobilní sítě s řadou výhod. Dosavadní IoT sítě na technologii NB-IoT sloužily k přenosům velmi malého množství dat, například stavu měřicích zařízení. Vodafone bude obě sítě provozovat vedle sebe do té doby, než vypne starší mobilní síť GSM, kterou využívá NB-IoT.

Internet věcí je fenomén. Smart zařízení nalezneme ve většině českých domácností

Internet a PC

Plně mobilní zařízení

„Cat-M je budoucností internetu věcí a k dnešku jsme pokryli touto sítí město Karlovy Vary, kde tradičně oznamujeme technologické novinky. Dál budeme pokračovat velmi rychle a už do 1. srpna bude v dosahu pokrytí přes 93 procent populace, tedy i většina území České republiky. To neznamená stavbu nových vysílačů, využijeme naši stávající infrastrukturu mobilních sítí, protože Cat-M je s nimi kompatibilní,“ dodal Dvořák.

Zařízení v nové síti jsou plně mobilní, tedy dokážou i v pohybu rychle navázat spojení, což je důležité pro mobilní aplikace, které vyžadují okamžitou odezvu. Technologie Cat-M později v budoucnu umožní pro internet věcí také SMS a hlasové služby, jako je třeba volání z výtahu v případě poruchy. Využitelné jsou například pro sledování vozidel, ve zdravotnictví, pro fotopasti nebo pro bezpečnostní systémy. SIM karty potřebné pro přístup do sítě Cat-M jsou dostupné výhradně pro firemní zákazníky.

Pilotním zákazníkem služby je česká firma Dronetag, která vyrábí identifikační zařízení pro drony. Cat-M umožní tzv. dálkovou identifikaci dronů pro řízení letového provozu, která bude v EU od příštího roku povinná.

Počet zařízení připojených k síti internetu věcí (IoT) letos celosvětově přesáhne 15 miliard, což je téměř dvojnásobek lidské populace. V praxi nejde jen o on-line spotřební elektroniku typu chytrých hodinek, ale připojené jsou také stroje a zařízení v továrnách, v energetice, zemědělství, dopravě nebo třeba zdravotnictví.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Co přinesly počítačové technologie ve druhé dekádě

Hardware

Může se vám hodit na Firmy.cz: Vodafone Czech Republic, a.s.

Reklama

Související články

Tesla se zaměří na internet věcí

Pod značkou Tesla bylo možné v Česku zakoupit doposud hrnce, žárovky, set-top boxy a další elektroniku. V letošním roce se ale tento známý český výrobce díky...

Nemocné a seniory ohlídá inteligentní systém

Zařízení připojených na internet přibývá. Často uživatelům pomohou efektivněji a rychleji. Tzv. internet věcí si razí cestu i do českých domácností. Usnadnit...

Výběr článků

Načítám