Hlavní obsah

Nemocné a seniory ohlídá inteligentní systém

Právo, Martin Procházka

Zařízení připojených na internet přibývá. Často uživatelům pomohou efektivněji a rychleji. Tzv. internet věcí si razí cestu i do českých domácností. Usnadnit život může i seniorům a jejich příbuzným.

Foto: WAVEBREAK, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Například inteligentní monitorovací systém RITA, navržený českými vývojáři, je určen pro dálkový dohled nad seniory nebo samostatně žijícími osobami, které mohou často trpět zdravotními omezeními. Umožňuje jejich příbuzným okamžitou informaci o tom, jak se jim daří a zda nedošlo k neobvyklé situaci či přímo k ohrožení života.

Systém tvoří čidla vybavená umělou inteligencí, která se umístí v domácnosti seniora v ložnici, obývacím pokoji a na vchodové dveře. Technologie se během prvních dvou týdnů naučí jeho standardní životní návyky, tedy v kolik hodin vstává, snídá, chodí ven a kudy se po domácnosti pohybuje.

Lákadla chytré domácnosti

Testy

Senzory potom detekují nezavřené dveře, prudké změny teploty, neobvyklou aktivitu v bytě nebo podezřelý klid v konkrétních místnostech. Ve chvíli, kdy dojde k odchylce oproti naučenému standardu, pošle systém prostřednictvím aplikace zprávu do telefonu blízké osoby. Ta tak může hned reagovat a ověřit, zda je senior v pořádku. Vybavení senzory vyjde na přibližně 3000 korun a měsíčně se poté za provoz platí 275 korun.

Slovenská Inovasense zase nabízí senzor do poštovní schránky, který se hodí nejen pro seniory. Malé zařízení fungující na baterii s mnohaletou životností lze jednoduše umístit dovnitř jakékoliv schránky. V momentě, kdy je do schránky doručeno psaní, zašle uživateli prostřednictvím aplikace zprávu přímo do mobilu. Zabrání tak tomu, že člověk třeba nestihne včas převzít složenku či úřední psaní.

Zájem rychle roste

Technologii ocení také ti, kteří mají schránky na odlehlých místech, kde se běžně nevyskytují. A do budoucna by měla být služba ještě lepší, neboť firemní vývojáři dokončují systém schopný rozpoznat, jaký typ psaní ve schránce je. Jejich chytrá schránka tak bude umět rozpoznat, zda je uvnitř jen reklamní leták anebo „obálka s pruhem“.

Rostoucí zájem o zboží pro „chytrou domácnost“ potvrzují i prodejci. Chytrá elektronika, to už zdaleka nejsou jen telefony a televize. Produkty pro chytrou domácnost postupně oslovují čím dál více Čechů. K nejprodávanějším v posledních týdnech patří asistenční reproduktory ovládané hlasem a chytrá osvětlení. Ta lze ovládat na dálku hlasem a naprogramovat u nich na libovolnou dobu intenzitu osvětlení i barvu světla. Tyto systémy, jako hlasového asistenta a osvětlení či topení, je možné vzájemně propojit.

MWC 2019: Dvě pětiny chytrých domácností mohou napadnout hackeři

Bezpečnost

K prodejně nejrychleji rostoucím kategoriím patří chytré bezpečnostní systémy, kdy zákazníci neustále vědí, co se u nich doma děje. Zájem roste také o chytré zámky, kdy k otevření dveří stačí už jen chytrý telefon, resp. přiložení bříška prstu na něj.

Infrastruktura pro internet věcí je v České republice připravena, poskytuje ji kromě mobilních operátorů nebo Českých radiokomunikací například globální síť Sigfox.

„Chytrá síť v Česku je vybudována a připravena pro připojení milionů nových chytrých zařízení. Jejich počet bude určitě narůstat stejně jako oblasti využití,“ řekl výkonný ředitel Sigfoxu v ČR Jan Soukal.

Síť momentálně pokrývá 96 % české populace a zasahuje tak i do míst bez dosahu GSM signálu mobilních operátorů. V Česku je na ni podle něho v současnosti připojeno přes 100 tisíc přístrojů. Navíc nadchází doba zavádění nových sítí 5G, které umožní mnohonásobně rychlejší odezvu a přenos většího množství dat než dosud, což umožní další rozvoj chytrých a vzájemně propojených systémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám