Hlavní obsah

Ve stanicích metra Chodov a Háje je mobilní signál LTE

Praha

Vysokorychlostní mobilní signál LTE je od čtvrtka ve stanicích metra Chodov a Háje na lince C a v přilehlých tunelech. Pražský dopravní podnik (DPP) o tom informoval v tiskové zprávě. S pokrýváním metra LTE signálem začalo konsorcium mobilních operátorů po dohodě s DPP v roce 2018. Nyní je ve 33 ze 61 stanic pražské podzemní dráhy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do konce listopadu pokryje LTE signál také stanici Opatov na lince C a stanice Národní třída a Náměstí Republiky na trase B. Po rozšíření signálu bude cestujícím vysokorychlostní síť dostupná na trase C od stanice Nádraží Holešovice po konečnou stanici Háje a na trase B od Smíchovského nádraží po Českomoravskou.

Podle DPP se sítě LTE dočkají cestující v prosinci také ve stanicích Náměstí Míru, Nové Butovice a Hůrka. V příštím roce se plánuje rozšíření sítě do stanic Flora, Radlická a Jinonice.

Vodafone jako jeden z prvních operátorů pokryl pražské metro 5G signálem

Mobil

Na pokrytí se podílí všichni tři operátoři, tedy O2, T-Mobile a Vodafone, a s nimi firma CETIN. Dozorčí rada DPP předloni schválila smlouvu s konsorciem na 20 let, kdy za prvních deset let operátoři vyplatí dopravnímu podniku 120 milionů korun.

Kompletně má být metro podle dřívějších informací konsorcia pokryto signálem v roce 2022.

5G v metru

Již nyní mohou cestující v některých částech pražského metra využívat 5G internet. Jako jeden z prvních operátorů v celé Evropě pokryl metro signálem Vodafone. „V tuto chvíli má 5G Vodafone pokrytý celý úsek Dejvická až Muzeum na trase linky A, dále jde o stanice na trase metra B v úseku Smíchovské nádraží až Českomoravská – kromě stanic Národní třída a Náměstí Republiky. V následujících dnech začnou přibývat první stanice linky C, ještě v říjnu to budou zastávky Chodov a Háje,“ řekl Novinkám na začátku října mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Zatímco ostatní operátoři vyčkávají na chystanou aukci kmitočtů, aby mohli 5G připojení lidem nabídnout, Vodafone již síť nové generace lidem zprostředkoval. A to díky tomu, že využívá speciální technologii Dynamic Spectrum Sharing (DSS), která na frekvenci 1800 MHz dovede zajistit dynamické sdílení frekvencí mezi 4G a 5G sítí podle aktuálních potřeb.

V praxi to znamená, že celá nabízená šířka pásma bude rozdělena podle toho, kolik uživatelů se k danému vysílači připojí. Pro využívání 5G sítí musí mít lidé samozřejmě telefon, který je s tímto standardem kompatibilní.

Dopravní podnik hlavního města je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Loni přepravil 1,17 miliardy cestujících. Podnik zaměstnává přes 11 000 lidí a jediným akcionářem je město Praha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám