Hlavní obsah

Havlíček: Aukce 5G nelákala zahraniční investory

Aukce kmitočtů k sítím 5G by mohla být vyhlášena v květnu nebo červnu letošního roku. Zpoždění je způsobeno požadavky vlády na nové podmínky aukce tak, aby byla atraktivní pro mobilní operátory. Zájem zahraničních uchazečů o aukci kmitočtů je nulový a zřejmě by se přihlásil jen jeden menší český uchazeč. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Havlíček upozornil, že přípravy aukce na kmitočty k sítím 5G vykazovaly nestandardní prvky.

Do státního rozpočtu by aukce měla přinést minimálně šest miliard korun.

Aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G připravil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Dražit se má frekvence 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz vznikne přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit tak konkurenci.

Šéf telekomunikačního úřadu rezignoval kvůli aukci 5G

Ekonomika

Havlíček uvedl, že spuštění aukce nyní by ničemu nepomohlo kvůli nedostatku zájemců. „Proto máme snahu, aby se vypsaly nové podmínky aukce tak, aby nalákaly větší množství operátorů. Odklad je otázka tří až pěti měsíců, uvedl Havlíček.

Upozornil, že role vlády je jen doporučit podmínky, konečné rozhodnutí je na ČTÚ, jehož šéfa Jaromíra Nováka v pondělí vláda odvolala. Při dosavadní přípravě nebyla podle Havlíčka většina připomínek vlády zohledněna. „Několikaměsíční odklad je lepší řešení než trvat na tom, že vše dopadlo skvěle, ale pacient zemřel. A výsledkem bude to, že trh nebude fungovat tak, jak by měl,” dodal ministr.

Novák sám ráno oznámil rezignaci kvůli snaze ministerstva průmyslu a obchodu změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Podle Havlíčka ovšem Novák rezignoval ke konci ledna, zatímco vláda jej odvolala k dnešnímu dni. Podle ministra je tak zřejmě platné odvolání.

Zároveň vláda jmenovala novou předsedkyní ČTÚ stávající členku rady úřadu Hanu Továrkovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám