Hlavní obsah

Čínští operátoři spustili 5G pro běžné uživatele

Peking

Tři státní čínští telefonní operátoři od pátku spouštějí pro zákazníky ultrarychlé internetové připojení sítí páté generace (5G). Čína je tak po Jižní Koreji, Británii a Spojených státech letos další zemí, která zprovoznila komerční telekomunikační služby příští generace. Země je stále v obchodní válce se Spojenými státy a doufá, že jí tento krok pomůže stát se globálním technologickým lídrem, uvedla agentura Reuters.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Peking původně plánoval spuštění ultrarychlých mobilních internetových služeb až na příští rok. Záměr, který má umožnit průlom v oblastech jako chytrá města a autonomní vozy, ale urychlil kvůli zostřujícímu se napětí ve vztahu s Washingtonem a kvůli bojkotu čínského telekomunikačního giganta Huawei.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Čínští státní telefonní operátoři China Mobile, China Unicom a China Telecom na svých stránkách uvedli, že základní tarif umožňující ultrarychlé připojení bude dostupný za 128 jüanů (asi 416 Kč) měsíčně. Podle čínské státní agentury Nová Čína je služba v současnosti dostupná v 50 čínských městech včetně Pekingu a Šanghaje.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Podle vlády bude do konce roku zprovozněno více než 130 000 základnových stanic 5G. To by z čínské sítě učinilo jednu z nejrozsáhlejších na světě, uvedla podle BBC vláda.

Reklama

Související články

Huawei zřejmě dostane v Česku zelenou

Čínská společnost Huawei navzdory loňskému bezpečnostnímu varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zřejmě nebude v ČR...

Výběr článků

Načítám