Hlavní obsah

Špičkový fotomobil v obchodech chybí, k mání je pouze levnější Xiaomi 14

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden se společnost Xiaomi chlubila na veletrhu MWC 2024 ve španělské Barceloně hned dvěma novými smartphony s číslovkou 14 v názvu, které nyní představují to nejlepší ze stáje tohoto čínského výrobce. Oba telefony rovnou zamířily také do prodeje. Zatímco levnější verze je běžně dostupná, pokročilejší varianta v obchodech chybí.

Představení smartphonu Xiaomi 14 UltraVideo: archiv výrobce

 
Článek

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, aktuálně nemá žádný tuzemský prodejce model Xiaomi 14 Ultra skladem. Zatímco někteří uvádějí dostupnost neznámou, další slibují dodání v druhé polovině března. Ceny startují na 34 988 Kč.

Xiaomi 14 Ultra se dodává s variantou úložiště 16+512 GB. Volitelně je možné zakoupit fotografický grip za 4999 Kč. Na rozdíl od menšího bratříčka jsou k mání pouze dvě barvy, černá a bílá.

V případě Xiaomi 14 jsou na výběr dvě různé varianty úložiště (12+256 GB, 12+512 GB), ceny podle Zboží.cz startují na 19 760 Kč v černém provedení. Bílá a zelená verze stojí nepatrně více, konkrétně 20 556 Kč. Verze s větší kapacitou úložiště je zhruba o 4000 Kč dražší.

MWC 2024: Xiaomi láká na špičkový fotomobil. A levnějšího bratříčka

Mobil

Představení smartphonu Xiaomi 14Video: archiv výrobce

Fotoaparát je monstrum

Oba nové smartphony od Xiaomi s číslovkou 14 v názvu se chlubí pokročilou fotosoustavou, druhá zmiňovaná novinka má ale přímo monstrózní fotoaparát, který znatelně vyčuhuje zpoza zadní strany telefonu.

Patrně tedy není potřeba zdůrazňovat, že právě provedení Ultra představuje vrchol nabídky. Tento smartphone má na zadní straně hned čtyři fotoaparáty s velkým rozsahem ohniskových vzdáleností od 12 mm do 120 mm. Jeho hlavní fotoaparát se pochlubí plynule měnitelnou clonou ƒ/1,63-ƒ/4,0, což v kombinaci s velkým jednopalcovým snímačem LYT-900 s dynamickým rozsahem až 14EV zaručuje dobrou kvalitu momentek i za špatných světelných podmínek.

Sestavu čtyř fotoaparátů doplňují plovoucí teleobjektiv Leica 75 mm, periskopický fotoaparát Leica 120 mm a ultraširokoúhlý fotoaparát Leica 12 mm. Pokročilá fotosoustava se dá samozřejmě použít také pro natáčení videí. Podporováno je rozlišení až 8K, a to při 30 snímcích za sekundu. Ve 4K je možné pořizovat až 120 snímků za sekundu a pětkrát zpomalený efekt, zoomovat je přitom možné v plném rozsahu.

Xiaomi odhalilo pro novou čtrnáctku v provedení Ultra speciální fotografický grip, který slouží zároveň jako pouzdro telefonu. Díky tomu se telefon drží velmi podobně jako klasický fotoaparát, pořizovat momentky je tak daleko snadnější.

Grip obsahuje dvoustupňovou spoušť, páčku zoomu, přizpůsobitelné tlačítko pro nahrávání videa a další vlastní ovládací kolečko. Funguje také jako externí nabíjecí baterie, která poskytuje výdrž 1500 mAh.

Jak již bylo uvedeno výše, grip se ale prodává zvlášť.

Dvě různé velikosti

Oba představené smartphony mají různé velikosti, což je dáno především použitou obrazovkou. Provedení Ultra nabízí podívanou na 6,73palcovém AMOLED displeji s rozlišením WQHD+ (3200×1440 pixelů). Ten nabízí i vysoký jas 3000 nitů, díky čemuž by měl být dobře čitelný i na ostrém slunci. Vyzdvihnout si zaslouží také variabilní obnovovací frekvence 1-120 Hz, která se však již pomalu i u konkurenčních vlajkových lodí stává standardem.

Druhou odhalenou novinkou je smartphone Xiaomi 14, který je kompaktnější než provedení Ultra. Je to dáno tím, že u něj byla použita obrazovka s menší úhlopříčkou 6,36 palce.

Konkrétně jde o panel CrystalRes AMOLED s rozlišením 2670×1200 pixelů. Případní zájemci nicméně mohou stále počítat se špičkovým jasem 3000 nitů a variabilní obnovovací frekvencí 1-120 Hz.

Více se o nových smartphonech dozvíte v našem dřívějším článku.

MWC 2024: Mobilní svět jim už nestačí. První elektromobil od Xiaomi zamířil do Evropy

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám