Hlavní obsah

S armádou nemáme nic společného, brání se Xiaomi umístění na černou listinu USA

Minulý týden umístila administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa na černou listinu dalších devět čínských společností, mezi nimi i čínského výrobce chytrých telefonů a další elektroniky Xiaomi. Zástupci tohoto podniku však jakoukoliv kritiku Washingtonu v oficiálním prohlášení odmítají.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Logo společnosti Xiaomi

Článek

Zákonem známým pod zkratkou NDAA zakázal Washington kvůli bezpečnostním rizikům používat již v minulosti vybavení firem Huawei a ZTE ve vládních úřadech. Přidání Xiaomi na černou listinu USA v současnosti znamená, že američtí investoři musí do letošního listopadu prodat všechny své podíly v dotčených společnostech.

Další kroky jsou teprve v gesci ministerstva obchodu, v krajním případě ale může Xiaomi potkat stejný osud jako čínský Huawei. Tento podnik kvůli americkým sankcím může používat ve svých přístrojích pouze osekanou verzi Androidu, zároveň americké podniky nesmí bez zvláštního povolení se společností Huawei obchodovat.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Donald Trump

Zařazení společnosti Xiaomi na černou listinu odůvodňuje Trumpova administrativa stejně jako v minulosti obavami o národní bezpečnost, neboť podle úřadů existuje „nepřijatelné riziko, že technologie společností zahrnutých na černé listině budou využity k vojenským účelům“.

To však Xiaomi odmítá. „Společnost Xiaomi vždy dodržuje platné legislativní normy a provozuje svoji činnost v souladu s příslušnými zákony a předpisy zemí, ve kterých podniká. Společnost znovu opakuje, že poskytuje produkty a služby k civilnímu a komerčnímu využití. Zároveň potvrzuje, že není nijak vlastněna, kontrolována ani přidružena k čínské armádě a že není ‚společností čínské komunistické armády‘, jak je definováno v rámci NDAA,“ stojí v oficiálním prohlášení čínského podniku.

Xiaomi čeká stejný osud jako Huawei, je na černé listině USA

Mobil

Čekání na Bidena

Zástupci Xiaomi zároveň v oficiálním prohlášení nastínili, že by mohli rozhodnutí americké administrativy napadnout u soudu. „Společnost podnikne náležité kroky k ochraně zájmů společnosti a jejích akcionářů. Společnost také přezkoumává potenciální důsledky této záležitosti k plnému pochopení dopadů na holding. Další vyjádření bude společnost vydávat s ohledem na vývoj situace,“ uzavřeli.

Trumpova administrativa končí 20. ledna, je otázkou, jak se k záležitosti postaví Bílý dům pod vedením nového prezidenta Joea Bidena.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Joe Biden

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám