Hlavní obsah

Xiaomi čeká stejný osud jako Huawei, je na černé listině USA

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Hongkong
Aktualizováno

Tlak na čínské technologické firmy ze strany USA se neustále stupňuje. Administrativa končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa umístila na černou listinu dalších devět čínských společností, mezi nimiž je i čínský výrobce chytrých telefonů a další elektroniky Xiaomi. Mohl by ho tak čekat stejný osud jako čínský gigant Huawei, který čelí restrikcím již druhým rokem.

Foto: mif, Novinky

Smartphone od Xiaomi (ilustrační foto)

Článek

Podle amerických úřadů existuje „nepřijatelné riziko, že technologie společností zahrnutých na černé listině budou využity k vojenským účelům“. Kromě Xiaomi se na seznamu ocitl například také čínský státní výrobce letadel Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC).

Americké podniky nesmějí z nařízení Trumpovy administrativy s dotčenými podniky obchodovat. Zároveň tamní investoři musí podle exekutivního příkazu, který Trump loni podepsal, do letošního listopadu prodat všechny své podíly v dotčených společnostech, připomněla agentura AP.

Čipového giganta SMIC čeká stejný osud jako Huawei, je na černé listině USA

Hardware

Společnost Xiaomi byla přidána na černý seznam jen krátce poté, co ve třetím čtvrtletí loňského roku sesadila amerického konkurenta Apple z pozice třetího největšího výrobce smartphonů na světě. Na přidání Xiaomi na černou listinu okamžitě reagovaly akcie tohoto podniku na hongkongské burze propadem o deset procent.

Trumpova administrativa končí 20. ledna, je otázkou, jak se k záležitosti postaví Bílý dům pod vedením nového prezidenta Joea Bidena.

Xiaomi se ještě oficiálně k zařazení na černou listinu USA nevyjádřilo.

Stejná situace jako u Huawei

Xiaomi se tak dostalo do stejné situace jako v květnu 2019 čínská společnost Huawei a její dceřiné podniky, například značka Honor.

Kvůli tomu jsou již od předloňského května takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám