Hlavní obsah

Rusko poprvé opustil místní výrobce mobilů, odešel do Estonska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Tallinn

Donedávna ruská značka mobilních telefonů montovaných z čínských součástek Inoi opustila Rusko a nyní se označuje za estonskou firmu, oznámil tento týden na svém webu list Kommersant. Příčinou může být snaha distancovat se od ruské invaze na Ukrajinu, aby se společnost vyhnula potížím s partnery a dodavateli, odhadují experti.

Foto: archív výrobce

Smartphone od společnosti Inoi

Článek

Sama firma, z jejíhož webu mezitím zmizela ruská vlajka, se k situaci nevyjádřila. Podle listu uvedla, že je estonská a že vyjádření v Rusku neposkytuje.

Kommersant připomněl, že přístroje Inoi jako vůbec první mobilní telefony používaly ruský operační systém Avrora, než přešly na Android. S ním se v roce 2019 firma stala předním dodavatelem levných mobilů na ruském trhu.

V současnosti podíl firmy na prodeji tlačítkových mobilních telefonů na ruském trhu nedosahuje ani šesti procent a v případě chytrých telefonů ani jednoho procenta. Její přístroje zůstávají v nabídce ruských řetězců Eldorado, Citilink, Bilajn a dalších.

Čínští technologičtí giganti se nenápadně stahují z Ruska

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám