Hlavní obsah

Na trhu jsou stále stovky mobilů s konektorem, který bude zakázán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští rok budou muset výrobci chytrých telefonů v rámci Evropské unie (EU) nabízet výhradně modely, které jsou vybaveny USB-C konektorem. Vše ostatní bude zakázáno. Na trhu jsou ale nyní stále stovky přístrojů, jež jsou vybaveny standardem microUSB. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Rozhraní microUSB

Článek

Když přijde řeč na jednotnou USB nabíječku, zpravidla se nejčastěji skloňuje společnost Apple. Právě ona se zavedení stejného standardu pro všechny přístroje bránila a u iPhonů razila vlastní rozhraní lightning.

A to paradoxně navzdory tomu, že tablety i některé laptopy tohoto výrobce je již pár let možné nabíjet právě USB-C nabíječkami.

Jednotná nabíječka mobilů? Apple je proti

Mobil

Při širším pohledu na trh je ale evidentní, že další výrobci na tom nejsou o moc lépe. Především levnější přístroje jsou totiž vybaveny starším microUSB konektorem stále. A jsou jich stovky, jak vyplývá z informací nákupního rádce Zboží.cz.

Rozhraní microUSB se hojně využívá především u tlačítkových telefonů, u kterých se velmi hledí na co nejnižší cenu. Výjimkou ale nejsou ani smartphony, a to dokonce i ty nové. Například minulý měsíc se na pultech obchodů zabydlel cenově dostupný smartphone Infinix Smart 7 HD, který je stále ještě rozhraním microUSB vybaven.

Proč rovnou výrobci nepřesedlali na USB-C konektor, i když budou příští rok muset? MicroUSB konektory totiž vyjdou výrobce o pár centů levněji. Pokud si uvědomíte, že výroba každého takového modelu se počítá klidně i na desítky milionů kusů, může jít už o pořádný balík peněz.

Foto: archív výrobce

Infinix Smart 7 HD

Nejde jen o mobily

A podobně je to i u dalších segmentů elektroniky – čteček elektronických knih, akčních kamer, tabletů apod. Někteří výrobci zatím stále ještě sází na microUSB konektory, i když budou příští rok zakázané. Nová pravidla se totiž netýkají jen chytrých telefonů, ale i další elektroniky.

Pro většinu zařízení bude nařízení platné od prosince 2024, pro laptopy od dubna 2026. Od těchto dat už výrobci nebudou moci uvádět na trh nová zařízení s jiným konektorem než USB-C. Pochopitelně starší modely s jinými nabíjecími standardy se budou ještě nějakou dobu doprodávat.

Evropský parlament odhlasoval směrnici o jednotné nabíječce již loni v říjnu. Cílem jednotné nabíječky je snížit množství elektronického odpadu a usnadnit používání mobilních telefonů a dalších přístrojů.

Foto: Profimedia.cz

Různé standardy konektorů: Zleva lightning, USB-C a microUSB

„Evropské spotřebitele již dlouho obtěžuje, jak se jim doma s každým novým přístrojem vrší další nabíječky. Nyní budou moci používat jedinou nabíječku pro veškerou přenosnou elektroniku,“ prohlásil tehdy maltský europoslanec Alex Saliba. Právě on se podílel na formování konečného znění nové normy.

Evropská komise řešila jednotnou nabíječku již několik let, po jednáních s výrobci mobilů a další elektroniky se jí podařilo zmenšit trh z několika desítek koncovek pouze na tři. Jde o rozhraní lightning (Apple), microUSB a USB-C.

V případě notebooků ale celá řada výrobců používá svá vlastní řešení napájecích konektorů.

Jednotná USB nabíječka bude povinná i v Česku, schválila vláda

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám