Hlavní obsah

5G telefony zažijí obrovský boom, jejich prodej raketově vzroste, tvrdí prognóza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Celosvětový prodej chytrých telefonů umožňujících využívat mobilní sítě páté generace (5G) se v letošním roce zvýší zhruba o 1300 procent na rekordních 250 milionů přístrojů. Předpověděla to výzkumná společnost Strategy Analytics. Vloni se podle jejích údajů prodalo 18 milionů smartphonů s 5G.

Foto: archív výrobce

Telefonů podporujících 5G připojení je na trhu celá řada.

Článek

„V roce 2020 se po celém světě prodá čtvrt miliardy smartphonů s 5G,” uvedl Ken Hyers ze Strategy Analytics. „Čína a Spojené státy jsou pro 5G největšími trhy. Apple iPhone, Huawei a Samsung jsou pak třemi předními značkami, které se letos na globálním prodeji smartphonů s 5G dohromady podílejí dvěma třetinami,” dodal.

Sítě páté generace technicky navazují na stávající sítě čtvrté generace (4G) a jejich standard LTE Advanced. Proti stávající technologii umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení.

Kdo bude čtvrtým operátorem? ČEZ z aukce kmitočtů vycouval

Mobil

„Kategorie 5G je hlavním motorem růstu trhu se smartphony dnes i pro příští desetiletí,” uvedl Ville-Petteri Ukonaho ze Strategy Analytics. Upozornil nicméně, že řada modelů s 5G je i nadále příliš drahá a většina sítí 5G stále nedokončená.

Výzkumná společnost IDC koncem srpna předpověděla, že globální odbyt všech smartphonů letos kvůli negativním hospodářským dopadům pandemie covidu-19 klesne o 9,5 procenta na 1,2 miliardy přístrojů. Na příští rok už ale počítá s devítiprocentním nárůstem.

5G internet v Česku

První zemí, která spustila komerční provoz 5G, se loni v dubnu stala Jižní Korea. V Evropě jako první pro komerční využití spustilo 5G loni v červenci Monako, tuzemští zákazníci nicméně mohou mobilní sítě páté generace také využívat.

Například zákazníci O2 mohou 5G internet využívat už od léta v širším centru Prahy a také ve středočeském Kolíně. O rozšíření do dalších měst rozhodne nicméně až plánovaná aukce kmitočtů, kterou organizuje Český telekomunikační úřad. Právě uvolněné frekvence budou určeny pro mobilní sítě páté generace.

Vodafone jako jeden z prvních operátorů pokryl pražské metro 5G signálem

Mobil

Vodafone zase nabízí 5G připojení lidem od října v metru a v některých městech. „Jako první se nová síť dostává do Karlových Varů, Ústí nad Labem a Jeseníku, tedy ke třem vítězům soutěže 5G pro 5 měst, kterou loni vyhlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo pro místní rozvoj. Navíc Vodafone přidává i nejobydlenější oblasti České republiky – Prahu a Brno,“ řekl Novinkám mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Hlavní výhoda 5G spočívá především ve vyšších přenosových rychlostech, ty jsou ve srovnání s aktuálně dostupnou sítí 4G až desetinásobné. Konkrétně O2 nabízí zatím jako jediný tuzemský operátor rychlost stahování dat 600 Mb/s a rychlost odesílání 100 Mb/s.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám